1. Cum sa cureti ardei iuti fara probleme?
Inainte sa ii toci unge-ti mainile cu putin ulei. Asta va crea o bariera protectoare pentru pielea ta, astfel incat sa nu te mai usture mainile dupa ce ii tai. Ai grija! Cutitul va aluneca mult mai usor acum. Cea mai simpla metoda de a scapa de semintele iuti de la ardei este sa ii tai in jumatate pe lungime si sa le razuiesti cu o lingurita.
2. Cum sa salvezi aciditatea din sampanie si vin spumant?
Cel mai simplu truc este sa pui in sticla lasata desfacuta cateva boabe de stafide. Initial acestea vor cobora la baza sticlei. In scurt timp, insa, putinele bule de acid care au ramas in bautura se vor prinde de suprafata lor aspra si le vor ridica spre suprafata lichidului. Cand stafidele ajung sus, bulele vor pocni facand sampania sau vinul spumant sa fie la fel de proaspat ca atunci cand l-ai turnat in pahare prima data. Iar gustul nu va fi afectat de cele cateva stafide.
Si mai avem un truc care sa previna varsarea spumei atunci cand torni spamania in pahar. Clateste paharele cu putin vin alb. Acesta va imbraca peretii paharelor si va impiedica formarea unui guler prea mare de spuma.
3. Cum sa faci cuburi de gheata rapid?
S-ar putea sa sune extrem de ciudat, dar apa fiarta va ingheta mai repede decat apa de la robinet. Motivul este efectul Mpemba, numit dupa elevul tanzanian Erasto Mpemba care, impreuna cu profesorul sau de fizica, a descoperit acest efect prin anii '60.