ISTORIA BERII


Dar divin 

   Povestea berii începe acum 8.000 de ani . când palestinienii au descoperit această băutură provenitMalt si Hameiă din fermentarea orzului. Rețeta era foarte simplă: înmuiau în apă orzul prăjit în cuptoare de lut și asteptau până se producea fermentarea. Arheologii americani care au descifrat relicve din anul 1935 au arătat că, acum 6.000 de ani î.C, sumerienii au dezvoltat cel puțin zece rețete de bere – cunoscute sub numele de „Sikaru“. Delta Nilului era deosebit de fertilă, asigurându-i pe egipteni de recolte bogate de orz, ceea ce va duce, în anul 3.500 î.C la o producție de bere deosebit de răspândită. La fel ca locuitorii din Sumeria și Babilon, egiptenii credeau că berea pe care o numeau „Zythum“ era un dar divin. Cu aproape patru mii de ani în urmă, chinezii produceau și ei o băutură fermentată limpede folosind culturile de mei.

Rația de bere, hrana zilnică

   În Babilon, Codul lui Hummrabi, considerat cel mai important document al antichității, includea o referire importantă la bere. Pentru că beneficiile consumului de bere erau binecunoscute, fiind considerată o băutură nutritivă, Hummrabi decretase ca fiecare babilonian să beneficieze de o rație zilnică: doi litri de bere pentru Continue reading

FILE DIN ISTORIA ADEVARATA A ROMANIEI


Originally posted on Cerul Albastru:
DISTRIBUITI MAI DEPARTE FILE DIN ISTORIA ADEVARATA A ROMANIEI !!!
În Europa de Vest nu se cunoaste istoria României si cei care o viziteaza acum vãd sãrãcia materialã de astãzi, si nicidecum milenara ei bogãtie culturalã si spiritualã. In plus, propaganda maghiarã din SUA se bazeazã pe milioanele de dolari ale D-lui Soros, care finanteazã edituri si opinii la Bucuresti, în timp ce în Elvetia am a…uzit de la un doctor în istorie (la Geneva, în iunie 1999) cã Transilvania a apãrut în secolul XIII si de la un ambasador francez în România (la Lausanne, în noiembrie 1998) cã poporul român a dispãrut timp de 1000 de ani ca sã reaparã, ca prin miracol, în secolul XIV !
Cu toate acestea, nimeni nu mentioneazã cã cea mai veche scriere din Europa a fost atestatã arheologic in 1961, tot în Transilvania, in satul Tãrtãria, pe râul Somes, în judetul Alba, de cãtre Profesorul Nicolae Vlassa, de la Universitatea din Cluj. În afarã de România, Tãblitele de la Tãrtãria, datate 4.700 î.e.n., au fãcut ocolul lumii anglo-saxone (Colin Renfrew, Marija Gimbutas) si au creat dezbateri aprinse pe tot globul. Desi românii stiau sã scrie acum 7000 de ani, acest detaliu esential nu este nici în ziua de azi, dupã mai mult de 40 de ani, cunoscut publicului românesc si nu apare în manualele de istorie.

Continue reading

Brainstorming în Șapte Pași


brainstorming

    Mindstorming-ul este un exercițiu pe care îl poți practica singur. Brainstorming-ul reprezinta ceva ce faci cu ceilalți, mai exact o forma de mindstorming realizat în grup, dar cu reguli ușor diferite. Brainstorming-ul a fost inițial dezvoltat de directorul de publicitate Alex Osborn și descris pentru prima data în cartea sa din 1946,Applied Imagination (Imaginatie Aplicata). De atunci, a fost utilizat în întreaga lume în toate tipurile de organizații și de situații, cu scopul de a genera idei pentru o varietate de motive. Este un proces foarte simplu de învățat și de folosit.

  • Șase pași către brainstorming:

  Pasul întâi: Formează grupul. Numărul ideal de persoane într-o sesiune de brainstorming este între patru și  șapte. Sub patru, nu există suficiente minți pentru a genera o varietate destul de mare de soluții la problema. Cu mai mult de șapte persoane, grupul devine prea numeros pentru ca participanții sa aibă suficiente ocazii de a contribui.

   Pasul doi: Nu permite critica sau ridiculizarea. Partea esențială a brainstorming-ului este ca în cadrul sau nu sunt evaluate ideile. Întregul proces se concentreazăte asupra generării unei cantități cât mai mari de idei posibile într-o perioadă de timp scurtă.

Nimic nu distruge mai repede o sesiune de brainstorming decât tendința oamenilor de a critica ideile generate. Imediat ce ideile uneia dintre Continue reading

Mindstorming sau metoda celor 20 de ideei


       Există două metode cu impact puternic pe care le poți folosi pentru a-ți debloca puterea creierului și a genera mai multe idei în scopul atingerii obiectivului tau. Aceste tehnici se numesc “mindstorming” si “brainstorming“. Prima te va face bogat pe plan personal, iar cea de-a doua te va ajuta să ai succes prin faptul că îti permite să exploatezi puterea creierului celorlalti. Le poti folosi aproape oricând si oriunde.

mindstorming

        Procesul de “mindstorming” se numește adesea “metoda celor 20 de idei”. Este atât de puternică în generarea ideilor, încât atunci când vei începe să o folosețti, viața ta întreagă se va schimba. Toți cei care o utilizeaza observă îmbunatațiri profunde imediate în fiecare parte a vieții lor în care o aplică. Metoda este simplă și probabil de aceea atât de puternică. Nu ai nevoie decât de o foaie alba de hârtie. În partea de sus a paginii, scrie-ți problema actuala sau obiectivul sub forma unei întrebări. Să spunem ca scopul tau este să îți dublezi venitul în urmatorii doi ani. Formulează întrebarea legată de acest țel cât mai concret posibil. Cu cât întrebarea este mai specifică, cu atât mintea ta se va putea concentra mai bine asupra sa și cu atât va fi mai bună calitatea raspunsurilor pe care le vei genera folosind acest exercițiu. Asadar, în loc sa scrii: “Cum pot câstiga mai mulți bani?”, ai putea scrie: “Ce pot face pentru a-mi dubla venitul în următoarele 24 de luni?” Adu-ți aminte, scrii aceasta întrebare la începutul paginii.

          Apoi vei încerca să generezi cel puțin 20 de răspunsuri diferite la aceasta întrebare. Fortează-te să scrii 20 de lucruri distincte pe care le-ai putea Continue reading

Stabilizarea Berii


Câteva capitole despre aspectul Stabilizării Berii
Informația a fost extrasa și transformată in format electronic din următoarele surse :

   1. Banu.C. – Tratat de ştiinţa si tehnologia malţului şi a berii, vol 1, 11, Ed.Agir,Buc.,2000


Capitolul 12 : STABILIZAREA BERII

Capitolul 12.6 : STABILIZAREA COLOIDALĂ A BERII

  2. Berzescu, P., ş.a. – Tehnologia berii şi a malţului Ed. Ceres Buc. 1985;

Capitolul 6 : LIMPEZIREA ŞI STABILIZAREA BERII

Materialul este postat excluziv doar în scop îndrumativ.

Glume cu Chuck Norris


  • Cand Chuck Norris isi aprinde o tigara face zi.
  • Daca sforaie Chuck Norris va fi cutremur!
  • Chuck Norris poate tăia cuţitul cu unt.
  • Cand Chuck Norris s-a descaltat au murit dinozaurii.
  • Chuck Norris are grija de ingerul sau pazitor!
  • Chuck Norris si-a donat inima unui spital… de doua ori!
  • A fi sau a nu fi, asta este intrebarea. Raspunsul este Chuck Norris.
  • Cand a ajuns Armstrong pe luna Chuck Norris l-a intampinat.
  • Chuck Norris poate sa aplaude cu o singura mana si sa mearga intr-un singur picior.
  • Chuck Norris poate sa dea foc la furnici cu lupa. Dar noaptea!
  • Chuck Norris ţine minte orice, inclusiv viitorul.
  • De ce este criza financiara? A facut Chuck Norris imprumut la banca!
  • Chuck Norris a fost deja pe Marte, de aceea nu sunt urme de viaţă pe planetă.
  • Chuck Norris s-a nascut intr-o casa construita de el.
  • Un poliţist l-a tras pe Chuck Norris pe dreapta. Poliţistul a avut noroc şi a scăpat doar cu un avertisment.
  • Chuck Norris il sună pe David Guetta:
    – Auzi mă, cum adică “The world is mine” ?!
  • Zambetul lui Chuck Norris a readus odata o pisica la viata.
  • Chuck Norris nu are “gaze” niciodată. Ultima dată când a avut a rezultat dezastrul de la Cernobâl.
  • Chuck Norris a invatat pasarile sa zboare.
  • Chuck Norris s-a nascut cu barba.
  • Cand Chuck Norris i-a tras una lui Bruce Lee l-a despartit in Bruce Willis si Jet Lee
  • Chuck Norris a numărat până la infinit – de două ori.
  • Chuck Norris nu se umileşte să facă sex cu o femeie. El face sex cu mâna.
  • Cand Chuck Norris arunca bumerangul acesta nu se mai intoarce.
  • Cand Chuck Norris joaca monopoly afecteaza intreaga economie a lumii.
  • Cand se scobeste in nas, Chuck Norris gaseste aur.
  • Chuck Norris a reusit sa inece odata un peste. Continue reading

Stabilizarea Berii, Stabilitatea Coloidala, stabilitatea Microbiologica


STUDIUL PROCESELOR DE STABILIZARE

ŞI A TEHNOLOGIEI DE FABRICARE A BERII

Culaxiz Alexei, bitcav@gmail.com ; Chisinau 2011
POWER POINT prezentarea tezei Stabilitatea Berii, CULAXIZ ALEXEI, 2011

Rezumat

Sisrtemul combinat de stabilizae a berii SCS (CSS)

Sisrtemul combinat de stabilizae SCS

            Deşi procesul de producerea berii variază de la o ţară la alta, putem totuşi enumera procesele principale ca fiind:

fermentarea, maturarea şi stabilizarea la rece. În timpul procesului tradiţional de producere a berii, mustul obţinut prin extracţia malţului este inoculat cu drojdie de bere şi fermentarea este lăsată să continue timp de o săptămână, la temperaturi cuprinse între 8 – 14°C. După ce fermentarea este completă şi, mai mult, zaharurile fermentescibile au fost transformate în alcool, drojdia va sedimenta. Berea tânără rezultată în urma fermentaţiei primare va mai conţine drojdie reziduală, cu atât mai mult cu cât nivelul componentelor aromatice nedorite va fi mai ridicat, în mod special dicetonele . Conversia ultimelor componente în compuşi buni la gust este un aspect important al fazei următoare – maturarea berii la o temeratură de 2°C/5-6 zile. Dacă dicetonele vicinale au atins un nivel acceptabil, berea este răcită şi depozitată la temperaturi sub 0°C. În timpul fazei de stabilizare la rece, precursorii formării trubului aglomerează şi precipită. În final, tratamentul cu polivinilpolipirolidonă (PVPP) şi/sau gel de siliciu, împreună cu kieselgur-ul sau filtrarea cross-flow vor duce la obţinerea unei beri limpezi, care nu prezintă schimbări vizibile în timpul comercializării (pe perioada termenului de valabilitate). Ca rezultat, acest procedeu convenţional de obţinere a berii durează aproximativ 17 până la 20 de zile.

            Există şase tipuri a stabilităţii berii: coloidală, microbiologică, spumei, aromei, culoarei şi aşa numita ţişnirea berii. Primele două sunt în general cu referire la tulbureala din bere şi vor fi discutate aici. Tulbureala biologică este cauzată de contaminarea microbiană şi este evitabilă prin atenţie şi utilizarea unor proceduri de bune practice. Tulbureala coloidală este mult mai importantă şi reprezintă obiectul de bază al acestei lucrări.

            Scopul lucrării este de a oferi un studiu aprofundat şi extensiv cu referire la toate aspectele a berii, aromă, stabilitate şi solubritate.

CUPRINS
Introducerea 2
1. ELEMENTE DE INGINERIE TEHNOLOGICĂ 3
1.1 Analiza comarativă a tehnologiilor existente pe p
lan mondial pentru realizarea producţiei proiectate 3
1.2 Elemente definitorii ale produselor utilizate în proiect 9
1.2.1 Materii prime folosite la fabricarea berii 9
1.2.1.1 Orzul 9
1.2.1.2 Apa 12
1.2.1.3 Hameiul 16
1.2.1.4 Drojdia 20
1.2.1.5 Malţul 22
1.2.1.6 Înlocuitorii malţului 23
1.2.1.7 Preparatele enzimatice 24
1.3 SCHEMA TEHNOLOGICĂ DE OBŢINERE A BERII 26
1.4 DESCRIEREA SCHEMEI TEHNOLOGICE DE OBŢINERE A BERII 29
1.4.1 Tehnologia de obţinere a malţului 29
1.4.2 Tehnologia de obţinere a mustului de bere. 34
1.4.3 Tehnologia Fermentării şi Conservării. 41
2. STABILITATEA BERII 50
2.1 Stabilitatea Coloidală 50
2.2 Stabilitatea Microbiologică. 72
3. Consumul de bere în Republica Moldova 75
Concluzii 77
BIBLIOGRAFIE 79
ANEXE 84

BIBLIOGRAFIE

  1. ROON-van,J; CRAIG, H.D; NGUYEN, M-T.: “Studies od particles sizes in beer treated with a proline-specific protease which prevents haze in beers” EBC Proceedings, Venice 2007 Continue reading

Model de Scrisoare de Recomandare !


S.C. “APARATE DE CASA” S.R.L
Or. Chisinau, str. M.Sadoveanu , xx/x
Tel/Fax : 700-900

R E C O M A N D A R E

   Domnul Culaxiz Alexei a ocupat postul de Şef Depozit in cadrul firmei S.C “APARATE DE CASA”S.R.L. in perioada 1 august 2011- 21 mai 2012, contribuind la mentinerea si dezvoltarea activitatii organizatiei.

   In aceasta perioada comportamentul si dedicatia acestuia pentru obiectivele companiei au fost mai mult decat corespunzatoare, domnul Culaxiz Alexei implicanduse activ in respectarea termenelor si realizarea sarcinilor profesionale in toata aceasta perioada.

   Printre responsabilitatile domnului Culaxiz Alexei se numarau , consultarea clientilor in privinta calitatii produselor , recepţionarea, depozitarea şi eliberarea mărfii, urmărirea stocurilor, elaborarea documentelor de garanţie, perfectare si prelucrarea documentelor interne, introducerea/prelucrarea datelor in baza de date, dirijarea procesului de verificarea metrologică a utilajului, lucru conform standartelor companiei.

   Domnul Culaxiz Alexei si-a intrerupt activitatea in cadrul firmei SC “APARATE DE CASA”SRL la data de 20 mai 2012 ca urmare a propriei sale decizii, cautand un post intr-un alt domeniu pentru a-si putea valorifica la maximum resursele creative.

   Suntem siguri ca domnul Culaxiz Alexei isi va dovedi abilitatile si devotamentul si fata de dumneavoastra, aducandu-si aportul la evolutia organizatiei dumneavoastra.

Director General

_______________

Lucrare de Licenţă – Proiectarea tehnologică a unei secţii de fermentare a mustului de bere, 2009


Coordonator, Prof. Dr. Ing. Traian Hopulele
Absolvent : Culaxiz Alexei
UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS”−GALAŢI ; Galaţi 2009
 
TEMA PROIECTULUI:
Proiectarea tehnologică a unei secţii de fermentare a mustului de bere cu capacitatea de 200.000 hl bere/an folosind procedeul de fermentare în tancuri cilindro-conice.
 
Elemente iniţiale:
– În secţie se primeşte must limpezit şi răcit cu temperatura iniţială de 9°C.
 – La proiectare se va ţine seama că secţia lucrează 300 zile/an şi că se produce bere blondă cu extract primitiv Ep = 12,0°P.
– La di
mensionarea utilajelor din secţie se va ţine seama că în trimestrul de vârf trebuie să se realizeze 33% din producţia anuală de bere.
– Procedeul de fermentare se va alege pe baza unui studiu comparativ al procedeelor de fermentare rapidă folosite pe plan mondial.
– Celelalte date necesare pentru proiectare vor fi luate din literatura de specialitate şi din practică.

Planul HACCP Bere Chisinau


 CUPRINS
Introducere 2
1. PLANUL CALITATII PRIVIND CONTROALELE LA RECEPTIE MATERII PRIME SI MATERIALE AUXILIARE 3
2. PLANUL CALITATII IN PROCES DE FABRICATIE – BERE BLONDA “CHISINAU AURIE” 8
3. PLANUL CALITATII PRODUSULUI FINIT 16
4. PLANUL TRATARII SANITARE ECHIPAMENTE, UTILAJE TEHNOLOGICE 18
5. PLANUL TRATARII SANITARE ALE SPARTIILOR DE PRODUCERE 22
6. IGIENA PERSONALULUI 23
7. DESCRIEREA PRODUSULUI FINIT 7.3.3.2 ISO 22000 26
8. DESCRIEREA MATERIALELOR AUXILIARE 7.3.3.1 ISO 22000 27
9. DIAGRAMA PROCESULUI DE PORDUCERE BERE BLONDA “CHISINAU AURIE” 7.3.3.1 ISO 22000 32
10. IDENTIFICAREA SI ANALIZA PERICOLELOR 7.4.2 ISO 22000 35
11. DETERMINAREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL 7.6.2 ISO 22000 71
12. MONITORIZAREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL 7.6.4 ISO 22000 76
13. BIBLIOGRAFIE 87

Bibliografie
San PiN 2.3.2.560-96 „Cerinţe igienice pentru calitatea şi inofensivitatea materiei prime şi produselor alimentare”.
Andrei Cumpanici, „Ghid pentru implementarea HACCP în industria fructelor şi legumelor din Moldova”, http://export.acsa.md
SM 143:2001 “Bere. Sortimente Nationale. Conditii tehnice.”
GOST 29294-92 “Солод Пивоваренный Ячменный. Технические Условия”
GOST 2874-82 “ Вода Питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством “
GOST 21946-76 – GOST 21948-76 “ Хмель-сырец и Хмель Пресованный. Методы испытаний.”
SM 72 “Orz pentru fabricarea berii. Conditii Tehnice”
ГОСТ 10117.1-2001 “Бутылки стеклянные для пищевых жидкостей. Общие Технические условия”
ГОСТ 8050-85 “Двуокись углерода газообразная и жидкая. Технические условия”
Food & Drinks Globus Nr. 102-2008 “Avantajele Renuntarii la Stabilizarea Berii la Rece” ELTON CORPORATION S.A – Romania.
Roon-van,J; Craig, H.D; Nguyen, M-T.: “Studies od particles sizes in beer treated with a proline-specific protease which prevents haze in beers” EBC Proceedings, Venice 2007
Banu.C. – Tratat de ştiinţa si tehnologia malţului şi a berii, voi 1, 11, Ed.Agir,Buc.,2000
Hopulele.T. – Tehnologia malţului şi a berii,Univ. Galaţi 1979
Berzescu, P., ş.a. – Tehnologia berii şi a malţului Ed. Ceres Buc. 1985;
Rotaru. G. Morari. C. “Analiza riscurilor. Puncte critice de control” Editura Academica, Galati 1988
Rotaru. G. “ Notite de curs. Facultatea SIA, anul universitar 2002-2003
Rotaru. G. “ Managementul implementarii programelor de calitate. “ Editura Academica 2001
Moraru,C.,Hopulele,T.-Utilizarea microfiltrării tangenţiale în industria berii,în Revista Berarilor,nr.7,pag. 19-23,1988
Turtoi,M.-MateriaIe de ambalaje pentru produsele a!imentare,Editura Alma,2000
S. Cernea, L.S. Muntean, Al. Salontai “ Aspecte noi ale culturii hameiului pe plan mondial. New aspects of hop culture in world” usamv Cluj-Napoca
Graziano Panella, Giorgio Pasoli; United States Patent: 6,142,065 “ System for controlling the pasteurization heat treatment, in particular of packaged food product, in tunnel-type pasteurizers” Nov.7,2000

Oficila : Paypal vine în R.Moldova, dar ni-l promit pe 25 septembrie


   Cel mai mare sistem de intermediere a plaţilor şi a transferurilor electronice de bani, PayPal,  întârzie să fie lansat şi pentru Republica Moldova,  din motive simpe, au apărut dificultăţi în cooperarea cu instituţiile financiare locale. Însă , reprezentanţii PayPal lucrează intens pentru oferirea acestui serviciu, mult aşteptat, şi cetăţenilor R.Moldova.

   Există deja un răspuns pozitiv de la PayPal în ceea ce priveşte extinderea serviciilor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce înseamna că de fapt comerţul online din Republica Moldova va putea devenei o realitate.

   Există un document publicat pe saitul oficial PayPal (www.paypal.com) , în care sunt stipulate modificarile viitoarei politici. Această pagină informează utilizatorii în prealabil de schimbări importante în serviciul PayPal.

   Deci, data intrării în vigoare: 24 septembrie 2011