miercuri, 2 martie 2011

despre Eroi şi Război


Nu ştiu dacă au fost eroi cei care au murit în '92.

Ştiu doar că voluntarii şi poliţiştii care mergeau la război, ajungeau acolo fără arme. Armele erau transportate separat, iar până ajungeau la destinaţie unii soldaţi erau deja morţi.


Ştiu doar că oamenii care au ajuns să lupte în Transnistria, credeau în idealuri dar nu aveau pregătire militară. Unii erau conştienţi că s-ar putea să rămână pe câmpul de luptă, dar considerau că aceasta este datoria lor de cetăţeni.

Ştiu că în urma războiului au rămas oameni cu sechele şi probleme grave de sănătate, oameni pe care societatea i-a uitat.


Ştiu că câţiva şmecheri au creat asociaţii de veterani, care nu au apărat interesele celor ce au luptat în războiul de pe Nistru. Asociaţii care de cele mai dese ori au avut scopul de a aduna capital politic pentru diverse partide.

Ştiu că au existat persoane ce şi-au petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă după gratii, fiind supuşi zilnic torturii fizice şi psihice.

Ştiu că în cărţile de istorie aşa şi nu este scris foarte clar... de ce a fost necesar un război în transnistria, cine a luptat şi ce au făcut autorităţile de la Chişinău pentru a-şi proteja cetăţenii.

Ştiu că nici astăzi nu avem o soluţie viabilă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, iar la 19 ani de la izbucnirea războiului, în Transnistria creşte o generaţie de tineri care spun că "Транснистрия это отдельная государства".

Şi mai ştiu că nu trebuie să uităm niciodată ce sa întâmplat în regiunea transnistreană în 1992, să cinstim memoria celor care au luptat în războiul de pe Nistru şi să nu repetăm greşelile trecutului.



   


miercuri, 26 ianuarie 2011

Titlul unei ştiri ...

Aproape în fiecare dimineaţă, înainte de a începe ziua de muncă, răsfoiesc site-urile de ştiri, sorbind liniştit din ceai. Le urmăresc nu pentru ceea ce scriu şi informaţiile pe care ni le oferă, ci pentru felul în care încearcă să ne prezinte informaţia. 

Titlul ştirilor vorbeşte despre tot ... Curios, dar unele titluri de stiri te amuză mai tare decât un banc bun, spus la momentul potrivit. Există şi titluri care îţi trezesc indignare, vorbind despre "imparţialitatea" jurnaliştilor. Foarte multe titluri te lasă indiferent şi ... doar uneori, savurezi cu plăcere titlul unei ştiri şi bineînţeles conţinutul acesteia.

O trecere în revistă a titlurilor pe care le-am văzut azi dimineaţă, în ordine descrescătoare şi cu comentariile de rigoare:
1. Ştire apărută la categoria "politic"Vlad Filat s-a îngrăşat cu şase kilograme!  sau Cu 6 kg mai mult pe Vlad Filat- informaţia e foarte relevantă pentru "viitorul european" al Republicii Moldova. 
2. Acelaşi site, altă categorie "economic" - Viitorul omenirii: foamete şi preţuri cu 50% mai mari la alimente - poate pe cineva şi interesează scenariile apocaliptice, aşa de pierdut timpul, dar termenul  "economic" presupune altceva.
3. Ceva si mai interesant - Kuzmin îl laudă pe Filat, dar critică AIE și comuniștii - eu personal nu am găsit nici un cuvânt de laudă gen "Bravo", "Maladeţ" sau măcar un "mulţumesc" minuscul, strecurat printre dinţi. În schimb, ţin minte că tot presa ţipa sus şi tare că Filat a fost la fotbal şi întâmplător s-a împiedicat şi de Smirnov, cu care a schimbat 2 vorbe.
4. Aici mi-a atras atenţia poza şi titlu - Preoţi pentru deţinuţii din penitenciare - oare cum ar trebui să arate preoţii pentru deţinuţi ?!
5. Titlul descoperit la categoria "cultură" - Exista şi porci fericiţi!  ... aici no comment :) .
6. Ei au probleme cu 'împărţirea' ştirilor pe categorii - Parcurile industriale - furnizoare a mii de locuri de muncă - ce au parcurile industriale cu categoria "timpul liber" ?!
7. Iaca şi titlu cu "intrigă" - Dispar granicerii din Moldova - ai zice că grănicerii sunt  animare rare, înscrise în cartea roşie a MD.
8. Titlu de blogger supărat - "Pokazuha" se plateste! Chirtoaca amendat cu 1000 lei - pentru o instituţie de presă, am pretenţia să mă lase să decid eu ... dacă este sau nu "pakazuhă".
9. Mai există şi aşa titluri - Unii deputaţi merg la serviciu cu transportul public - eu am vazut doar două doamne deputat în reportaj. 
10. Acesta e cel mai ingenios şi ironic :) - Cei bogati in casa, cei saraci pe acoperis - deocamdată dragi jurnalişti, şi cei bogaţi şi cei săraci, care nu îşi pot  procura o locuinţă, stau cu chirie şi plătesc lunar dublu decât ratele prevăzute în programul "prima casă" al primăriei.

P.S. Lista poate fi continuată ... . Eu nu am reuşit să îmi dau seama dacă jurnaliştii intenţionat dau aceste titluri ştirilor sau sunt în criză de idei.



marți, 18 ianuarie 2011

METAMORFOZĂ

                           Stare de spirit
                                 ***
Merg de un ceas întreg, încordat ca la skandenberg,
Stresat să înţeleg unde-am cedat. Eu nu-s făcut să pierd,
Ci sa lupt în câmp deschis ca un Touareg decis sa cred
În viitor, acum nevoit sa aleg s-alerg necontenit.
Hăituit ca un câine chinuit pentru o cariera de mâine,
Vlăguit într-o maniera de ne-nchipuit pentru o pâine.
Într-o companie de idioţi, toţi parşivi şi hoţi,
Socoţi că poţi s-o scoţi la capăt cu nişte roboţi.
La limita răbdării cedez des, nu mă integrez,
Caut să mă tratez şi fac peri albi la cât mă enervez.
Pe zi ce trece visez de 10 ori la mai bine,
Conturez profilul unui salariat ce vrea sa plece,
Ieşit din comun în fapte, cu replici acide date,
Că nu-s băiat bun la toate şi am atribuţii limitate,
Cu demisii repetate şi permisii îndelungate,
Dese probleme de sănătate doar ca sa mai respir libertate.

                                 ***
                                 ***

miercuri, 29 decembrie 2010

"Presa, experţii şi politica" sau "Tehnici de manipulare"



De când au început negocierile pentru crearea unei alianţe de guvernare (indiferent de culoarea ei), toată lumea discută numai despre principii, valori, cedări, negocieri, comportament de politicieni şi alte nimicuri.

***
Oamenii, care se pretind „analişti” sau „experţi”, ies la televizor să ne explice: ce a vrut să spună cutare lider de partid care, în cadrul unei conferinţe de presă,  s-a scărpinat… în frunte, într-un anumit fel (un pic altfel decât oamenii obişnuiţi); ce trebuie să înţelegem prin modul în care s-au pupat… pe obraz, unii lideri de partid care, până mai ieri, erau gata să se sugrume reciproc. Unii „analişti”, cu priză la prezentatoarele TV, încearcă chiar să ne convingă că până şi data stabilită pentru şedinţa parlamentului are o „semnificaţie aparte”. Aceasta nu este o simplă condiţie stabilită de legislaţie, ci constituie un cadou pentru un personaj, anonim cu un an în urmă, ajuns celebru şi de temut prin efectul miraculos al presei.
***
Presa (majoritatea de partid), cu pretenţii de independenţă şi imparţialitate, ne dă lecţii de "democraţie adevărată". Aceasta nu ezită să ne explice ore în şir despre "filme" cu negocieri; să plaseze articole la rubrica "Opinii", fără a da măcar numele persoanei care a scris articolul respectiv; să scoată din context orice frază convenabilă şi să facă din ea o adevărată epopee; bineînţeles, nu uită să arate cu degetul alte instituţii "media" care îşi manifestă deschis simpatia pentru un anumit partid politic. 
În aceste condiţii, mă întreb dacă nu cumva este mai periculoasă o instituţie media care ne creează aparenţa de imparţialitate decât una care îşi promovează deschis finanţatorii? 
***
Aflată sub influenţa "benefică" a mass-media, societatea trece dintr-o extremă în alta. Până mai ieri adevăratul duşman, demn de toată ura, era Lupu. Ca peste noapte balanţa urii poporului să încline spre Ghimpu. Cred că, de fapt, adevărul se află undeva pe la mijloc. Iar certitudinea, că unul sau altul se face vinovat de situaţia creată în societate, ne este insuflată tot de "analişti" şi "experţi".
***  
Liderii partidelor politice îşi au partea lor de "merit" pentru disputele din societate. Ei ne lasă să încingem spiritele, până când vor reuşi să împartă şi ultima bucăţică din caşcavalul puterii, ca în final să îi aplaudăm la scenă deschisă, pentru că au reuşit să constituie o alianţă "mult aşteptată".
Am şi eu câteva întrebări pentru actorii politici:
 1.De ce pretinde PD că ţine cont de "principii şi valori" dacă până la urmă le este indiferent ce fel de alianţă va forma, important e să li se ofere condiţii avantajoase?
 2.De ce PLDM vorbeşte de echitate, fluturând rezultatul obţinut la alegeri, când ştim cu toţii că acesta a fost obţinut cu utilizarea resurselor administrative (inclusiv datele de la Biroul Naţional de Statistică şi cele de la MOLDTELECOM) şi prin marginalizarea colegilor din fosta AIE?
 3.De ce PL nu a ieşit să declare de la începutul negocierilor că îşi doresc o structură de forţă?
***
Câte ceva despre instituţiile de forţă, că aici e miezul problemei.
1.De ce pe nimeni nu pune în gardă faptul că PLDM,PCRM şi PD sunt pentru lichidarea CCCEC-ului?
Oare se doreşte sincer lichidarea unei astfel de instituţii sau mai degrabă aceasta a devenit o instituţie incomodă deoarece are prea multă informaţie despre activitatea unor agenţi economici şi nu ar fi oportun ca această informaţie să fie făcută publică, aşa cum s-a întâmplat cu filmările video din noaptea de 7 aprilie?
2.Oare nu este şeful MAI responsabil de inexistenţa reformelor în cadrul poliţiei, nu îşi mai aduce nimeni aminte că şefii comisariatelor de poliţie, unde au fost maltrataţi tineri, au fost menţinuţi în funcţie pe vremea când PLDM deţinea acest minister? Şi daca timp de un an nu am văzut nici cea mai mică dorinţă de reformare a unei structuri de stat corupte, de ce acest minister trebuie să revină tot PLDM-ului, numai pentru că au un număr mai mare de mandate?
3.De ce Procuratura Generală trebuie să revină PD-ului, ca să avem situaţia de anul trecut când societatea a rămas dezamăgită de anchetarea de către PG a evenimentelor din aprilie şi alte cauze de rezonanţă, învinuind tot AIE de ineficienţă?   

***
P.S. Voi nu aţi obosit de adevăruri spuse pe jumătate, de analize părtinitoare şi de căutarea ţapului ispăşitor al clasei politicii? Eu da.