vineri, 20 martie 2009

Ambasada Italiei la Chişinău - NOU!-Sistemul de perfectare a vizelor


Ambasada Italiei la Chişinău depune toate eforturile pentru a începe să presteze cât mai curând posibil servicii consulare cetăţenilor Republicii Moldova. Această declaraţie a fost făcută astăzi, 13 ianuarie, de către Stefano De Leo, Ambasadorul italian în ţara noastră, în cadrul unei întrevederi cu dl Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Şeful misiunii diplomatice italiene a ţinut să precizeze că la moment are loc testarea sistemului de perfectare a vizelor, care presupune simplificarea substanţială a procedurii de obţinere a acestora, inclusiv reducerea duratei de soluţionare a solicitărilor. Conform afirmaţiilor Ambasadorului, modernizarea şi lansarea mecanismului de prestare a serviciilor consulare constituie o preocupare prioritară a Ambasadei, vorbeşte despre gradul avansat al raporturilor moldo-italiene şi se află în consonanţă cu exigenţele moderne ale relaţiilor civilizate dintre state.

Stefano De Leo a afirmat că este la curent cu problemele şi inconvenientele cu care se confruntă la moment cetăţenii moldoveni, dar, totodată, speră la o înţelegere corectă a situaţiei. El a precizat că imediat după ce sistemul va trece cu succes testarea, opinia publică din Moldova va fi anunţată oficial despre începutul activităţii Consulatului italian. Până la momentul respectiv, cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia în continuare de serviciile Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Ambasadorul i-a înmânat Ministrului Andrei Stratan o invitaţie din partea omologului său italian Franco Frattini de a participa la o Reuniune a Miniştrilor de Externe dedicată reformei Consiliului de Securitate al ONU. Interlocutorii au împărtăşit ideea privind necesitatea reformării instituţiilor ONU din perspectiva importanţei deosebite pe care această organizaţie o are pentru consolidarea securităţii în plan internaţional şi mobilizarea eforturilor în vederea confruntării cu provocările globale.

Sursa: MAEIE

Ambasada Italiei la Chişinău a fost deschisă la finele anului trecut şi, începând cu 2 ianuarie curent, urma să elibezere vize pentru moldoveni, însă deocamdată nu face acest lucru. Sediul acesteia este în clădirea pentru oficii Skytower (vedeţi aici) din centrul Chişinăului, vizavi de sefiul principal al ULIM-ului. Astăzi, pe o pagină web a apărut o informaţie neverificată potrivit căreia Italia a renunţat la ideea deschiderii unei secţii consulare la Chişinău, deoarece ar avea probleme cu cetăţenii noştri aflaţi în Peninsula Apeninică (vedeţi aici).

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Strategia de comunicare pentru alegerile europene din iunie 2009


La 17 martie a avut loc lansarea strategiei de comunicare pentru alegerile europene din iunie 2009, în prezenţa a numeroşi jurnalişti. Vice-preşedinţii PE, Alejo Vidal-Quadras şi Mechtild Rothe au reliefat principalele mesaje ale strategiei: Uniunea Europeană va lua decizii politice care vor afecta viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europene iar prin exercitarea votului la alegerile europene aceştia pot influenţa opţiunile politice viitoare.

Ambii vice-preşedinţi au prezentat instrumentele ce vor fi utilizate în cadrul campaniei:
panouri exterioare de publicitate cu diferite teme precum energia, schimbări climatice, produse alimentare/agricultură, oportunităţi egale, frontiere/migraţie, standardizare, securitate, protecţia consumatorilor, buget;
construcţii tri-dimensionale menite să completeze campania de panouri, cu următoarele teme: energie, frontiere/migraţie, protecţia consumatorilor şi securitate;
Urna multi-media - o construcţie multimedia de mărimea unei camere în care alegătorii pot să îşi exprime opiniile; o selecţie a înregistrărilor va fi prezentată pe ecranele din exteriorul urnei, precum şi pe EuroparlTV şi YouTube;
TV şi radio;
Pagina de internet dedicată alegerilor: www.alegeri2009.eu care a fost lansată în ianuarie 2009.

Vice-preşedintele Alejo Vidal-Quadras (PPE-DE, Spania) a declarat: "Singurul mesaj al campaniei se referă la opţiuni politice. Campania nu încearcă să apeleze la obligaţia civică a cetăţenilor de a vota, ci arată că UE va avea de luat decizii majore în diferite politici cu impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor. Aceste decizii fiind luate la nivel european, Parlamentului îi revine un rol decisiv cu privire la opţiunea politică ce va fi aleasă. Prin participarea la alegerile europene, cetăţenii pot influenţa aceste opţiuni politice prin votarea candidaţilor/candidatelor care le reflectă preferinţa politică.

El a mai adăugat că această campanie este instituţională, imparţială, centrată în jurul conceptului de opţiuni , fără însă a favoriza una specifică. "Această campanie a fost creată pentru a face apel la tot spectrul politic, de la cei care au o poziţie puternic integraţionistă la cei care sunt preocupaţi de menţinerea suveranităţii statelor membre."

Vice-preşedintele Mechtild Rothe a declarat: "Cel mai important lucru este de a vorbi limba pe care oamenii o vorbesc, nu doar în ceea ce priveşte limbajul oficial, ci în funcţie de sentimente, diferenţe culturale şi politice de la un stat membru la altul." Ea mai adăugat vă "vom comunica clar şi cu voce tare că Parlamentul European este important pentru cetăţeni, iar vocea lor contează în Uniunea Europeană. Fiecare alegător trebuie să facă o alegere: Tu decizi."

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Orarul dezbaterilor electorale la principalele posturi TV şi radio


Suntem intraţi în ultimele trei săptămâni de campanie electorală. În această perioadă concurenţii electorali îşi intensifică mesajul, inclusiv prin participarea la dezbateri televizate şi radio. Sondajele arată că circa o treime din alegătorii moldoveni se decid pentru cine să voteze în ultima săptămână a perioadei electorale. Dezbaterile la TV şi radio reprezintă în orice ţară un element cheie al campaniei electorale, deoarece permite (într-o oarecare măsură, în dependenţă de formatul dezbaterilor) cetăţenilor să poată face comparaţia între concurenţi. Unele dezbateri au şi elemente de show, astfel că mulţi oameni le privesc pur şi simplu pentru a se distra.
Pentru toţi doritorii de dezbateri electorale pe pagina www.alegeri.md (aici) a fost lansată o rubrică în care se prezintă orarul dezbaterilor electorale la principalele posturi TV şi radio: Moldova-1, TV-7, EU TV, PRO TV Chişinău, Radio Moldova şi postul de radio Vocea Basarabiei.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Din folclorul politic moldovenesc cetire

Am primit pe email o poezioara (sau cea fi ea) despre soarta membrilor de partid din R. Moldova. Am decis să o pun pe blog să reflectăm cu toţii asupra esenţei acesteea:


Zece membri de partid au vrut să facă-o viaţă nouă,
Unul n-a mai fost de-acord şi-au rămas doar nouă.

Nouă membri de partid au plecat la vot,
Unul n-a votat de loc şi-au rămas doar opt.

Opt membri de partid au vorbit în şoaptă,
Unul a vorbit mai tare şi-au rămas doar şapte.

Şapte membri de partid şi-au făcut lor case,
Unul vilă şi-a făcut şi-au rămas doar şase.

Şase membri de partid au strigat lozinci,
Unul a strigat mai tare şi-au rămas doar cinci.

Cinci membri de partid au plecat la teatru,
Unul n-a bătut din palme şi-au rămas doar patru.

Patru membri de partid au avut idei,
Unul a avut mai multe şi-au rămas doar trei.

Trei membri de partid vorbeau despre boi,
Unul le-a spus pe nume şi-au rămas doar doi.

Doi membri de partid au tras cu tunul,
Unul a tras spre răsărit şi-a rămas doar unu.

Un membru de partid, foarte bine pregătit,
A plecat în occident şi-napoi n-a mai venit.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

"Orientirul" politic al Partidului Republican (publicitate electorală gratuită)

Mai jos public câteva spichuiri din programul electoral al Partidului Republican. Le mulţumesc autorilor acestuia pentru că mi-au prelungit viaţa cu cel puţin câteva zeci de minute. Vă îndemn şi pe voi să vă adunaţi clipe suplimentare pentru viaţa voastră, citind cu mare atenţie şi luare aminte acest model (pentru alte partide) de ofertă electorală :)))


Introducere
Forma democratică de guvernare a statului este Republica. În dorinţa cetăţenilor de a avea o guvernare democratică ţara noastră poartă denumirea de Republica Moldova. Democratizmul şi patriotizmul partidului nostru sunt reflectate în denumirea-Partidul Republican din Moldova.
Partidul participă în campania electorală a Parlamentului ţării care va avea loc la 5 aprilie 2009, pornind de la conştientizarea valorilor supreme ale societăţii-statul de drept, pacea civică, democraţia, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralizmul politic. În deosebire de partidele care nu au nici un orientir, Partidul Republican din Moldova declară solemn că orientirul nostru sunt valorile supreme înscrise în Legea Supremă-Constituţia Republicii Moldova, care urmează a fi respectată de toţi, inclusiv şi de funcţionarii tuturor organelor statale.
SFERA SOCIALĂ
Pînă la atingerea obiectivului de stabilire a pensiilor de nivel european va fi îmbunătăţită starea socială a păturilor social vulnerabile:
Vor fi construite căminuri sociale pentru familii social vulnerabile.
Stipendiile pentru tineretul studios va egala cu nu mai puţin de 600 lei/lunar.
Se vor crea spitale sociale pentru lecuirea persoanelor social vulnerabile.
Se vor crea centre de asigurări medicale autonome social independente financiar în mun.Chişinău, Comrat, Cahul, Bălţi, Vulcăneşti, Sîngerei, Soroca, Edineţ.
Pentru ameliorarea activităţii curativ-profilactice se vor crea asociaţii staţionar policlinice.
AGRICULTURA ŢĂRII

Vor fi create condiţii pentru exploatarea raţională a pămînturilor şi a celorlalte resurse naturale în concordanţă cu interesele naţionale.
Se vor armoniza multelateral relaţiile dintre producătorul producţiei agricole şi ramura de prelucrarea a acestuia.
Vităritul ca ramură va fi restabilit.

ECONOMIA ŢĂRII
Partidul Republican din Moldova v-a întroduce în economia ţării PLANIFICAREA şi, astfel ţara va obţine un rezultat bine aşteptat ce va permite ieşirea din sărăcie care a predominat timp de 19 ani. Însăşi planificarea economiei v-a fi reglamentată.

RELAŢII EXTERNE
SUA, China, Japonia vor rămîne şi în continuare pentru Moldova, ca şi pentru popoarele lumii un model de democraţie şi economie.

Programul electoral desfăşurat al Partidului Republican îl găsiţi aici. Lectură relaxată!


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Accesează şi ţi se va deschide! Întreabă şi ţi se va răspunde pe www.alegeri.md


Pe pagina www.alegeri.md dedicată alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 a fost lansată o nouă rubrică "Întrebări şi Răspunsuri".
La această adresă găseşti răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de procedura de vot la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Cunoaşte cum poţi afla locul unde votezi, cum te găseşti pe listele electorale, în baza căror documente ai posibilitatea să-ţi exerciţi dreptul de vot. Află cum trebuie să te comporţi dacă în dreptul numelui tău pe listele electorale există deja semnătură ca ai fi votat, deşi nu ai făcut-o, ce trebuie să faci dacă ai greşit la completarea buletinului de vot. Dacă eşti peste hotarele Republicii Moldova, poţi cunoaşte procedura de vot. În cazul în care ai alte întrebări legate de procesul de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, adresează-le pe acest site (în subsol) şi vei primi un răspuns operativ, competent şi integral.
Pagina web www.alegeri.md este gestionată de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, parte componentă a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - "Coaliţia 2009"

Prognoze pentru alegerile din 5 aprilie 2009


Ediţia din luna martie a revistei VIP Magazin a publicat prognozele mai multor persoane (jurnalişti, lideri de ONG şi politicieni) referitoare la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Printre cei chestionaţi am figurat şi eu (prognozele au fost făcute în luna ianuarie, cu o actualizare la începutul lunii februarie).
Deci, prognoza mea este următoarea:
PCRM 32-36% (41-48 mandate)
AMN 14-17% (18-22 mandate)
PL 10-13% (12-17 mandate)
PLDM 7-10% (8-12 mandate)
UCM şi PD câte 5-7%
PPCD 4+7%


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!