luni, 9 aprilie 2012

Ce e iubirea? De ce prima iubire nu se uita, si se deosebeste prin ceva de "urmatoarele"



Mereu auzim de la altii, ca prima iubire niciodata nu se uita, si unii cred ca n-o sa mai poata iubi vreodata. Ca sa poti sa-ti dai seama de toate lucrurile astea, trebuie intai sa vezi daca intelegi bine ce-i asta iubirea adevarata. Problema ca, oamenii mereu au tendinta sa universalizeze conceptii, idei, sa simplifice, sa fie usor de utilizat si revizuit la nevoie. Iar cea mai mare greseala o fac cand vine vorba de sentimente. Ce vreau sa spun ca, pentru fiecare , iubirea e diferita : senzatiile, pasiunea, suferinta, dorul, afectiunea. La fiecare acestea se calibreaza diferit. Pentru unii iubirea inseamna sex excesiv, pentru altii sa stai toata ziua sa privesti persoana iubita in ochi, pentru altii sa faca mancare impreuna etc etc. O sa omitem momentul ca iubirea sunt niste reactii chimice din encefal, un haos hormonal si modificari sistemice si locale. Nu am sa zic multe despre ce e iubirea, dar am sa zic o fraza de aur cand vine vorba de a MENTINE O RELATIE PUTERNICA : Ca un cuplu sa fie fericit impreuna, ei trebuie sa poata sa fie fericiti aparte. Fiecare sa-si caute de viata sa, scopurile sale, drumul sau in viata. Odata ce unul din ei cedeaza si devine parte din viata celuilalt, intervin multe probleme care trebuie rezolvate cu multa rabdare, nervi si timp. Un cuplu au un drum comun, interese si scopuri comune, dar fiecare trebuie sa-si caute de treburile sale. Daca ambii reusesc sa o tina asa mult timp, din relatie incep sa dispara certurile. Cearta nu e nimic altceva decat o tentativa a unuia sa-l dea afara pe celalalt din drumul sau, de a stabiliza cine si pe unde merge.
De ce prima iubire nu se uita. In primul rand in perioada dezvoltarii constiintei si subconstiintei, apar anumite bariere psihologice pe care le formeaza pe parcurs. Fiecare bariera e un sistem de protectie contra la un factor nociv intern sau extern.
Tendinta unuia sa caute o persoana draga e un instinct banal , ceva normal. Odata fiind in relatie, ambii se deschid TOTAL emotional, fiindca constientul are tendinta sa capteze totul ce-i legat de persoana data, iar informatia primita de analizatori la cantitati enorme de hormoni se intipareste bine in memorie. Apare afectiunea si dorinta excesiva de a avea persoana alaturi, apare o dependenta mai mult fiziologica care se exprima prin dependenta organismului la cantitatea de hormoni primiti. Odata ce apar certuri si probleme in relatie, in cele mai multe cazuri totul trece la despartire, fiindca ei nu au experienta in a stabiliza interesele si scopurile fiecaruia, e ceva difuz. Dupa despartire, apare suferinta, ce e ceva fiziologic si normal, e un mecanism de creare a barierei despre care vorbeam ca de la inceputul dezvoltarii nu exista. Organismul trece printr-o stare de stres, si pentru a nu se repeta, si a se proteja de viitoarele "suferinte" apare aceaasta bariera psihoemotionala, un sistem complex de protectie contra emotiilor excesive. In urmatoarele relatii ,persoanele deseori nu reusesc sa se deschida cum ar fi vrut multi sa fie. Fiindca mecanismul e creat la nivel de sistem nervos vegetativ (in subconstient), ce prin constient e o treapta foarte grea de trecut, dar nu imposibila. La multi se caracterizeaza relatia de genul, ca o relatie mai matura, mai experimentata, mai serioasa sau mai aproape de cum ar trebui sa fie, iar prima a fost una infantila, fara de experienta, proasta dar frumoasa si plina de pasiune. Oamenii ca sa treaca de bariera asta, au nevoie de o siguranta, ca persoana nu o va parasi, asta deobicei e logodna, casatoritul, care sparge o bucata mare din bariera, dar niciodata toata. Pentru asta e nevoie de timp, de o discutie adanca care sa reuseasca sa dezasambleze programarile sociale create, si care necesita confluerea drumurilor, peste un timp poate aparea acea afectiune, dar paralel apar si certuri mai des, pentru a echilibra excesul de bine :)

Echilibrul si intelegerea in relatie e cheia unei relatii frumoase si de lunga durata. Iar ca sa putem sa intelegem cum decurge o relatie corecta, o bun exemplu ar fi sa tragem o paralela la animalele primitive. Cum reactioneaza masculul, ce face femela. Fiindca totul era deja echilibrat, cu timpul am fost dotati cu ratiune (proprietatea de a ne impotrivi instinctelor) si am impregnat relatiile de cuplu cu programari sociale, cu orgoliu si dorinta excesiva de autoritate.

vineri, 27 august 2010

Ce sunt programarile sociale?



Ce se subintelege ca programare sociala. Toti stim ca programarea este un sistem complex de algoritmi care ruleaza, intr-un fel sau altul, dupa un mecanism bine stabilit. Iar social, inseamna toti oamenii din jur, cercuri sociale, clase politico-economice si religioase. Iar programele sociale, sunt niste mecanisme, niste forme de reactiune a oamenilor la anumiti stimuli sociali.
De ce vreau sa ating tema asta, fiindca observ oamenii devin obsedati de criticile din jur si limitati cand vine vorba de a solutiona o problema, le e frica ca opiniile lor sa nu coincida cu asteptarile celor din jur, le e frica sa abordeze oameni care le sunt interesanti, le e frica sa cunoasca, sa incerc lucruri noi... si toate din cauza programarii sociale. Fiindca ratiunea, nu paseste mai departe de programa care i s-a fost tiparita dinainte.
De unde vin aceste programari sociale ? Pai, ele ne sunt bagate in cap inca decand incepem sa interactionam cu obiectele din jur, pana la primele observatii a parintilor ca "-Obraznicule, cine face asa?" sau "-Nu e bine sa faci asta?" Si la intrebarea "-De ce" ca intotdeauna raspunsul nu-i sau "-Asa trebuie..." . Odata cu educatia mai vin si cercurile sociale, scoala, universitatea , locul de munca. Unde in prezent, institutiile de invatamant mai mult seamana a "Adaptarea copiilor la supunere" decat la invatatura. Dar ma rog, au si ele cateodata partile lor pozitive, daca reusesti sa fii printre primii, inveti sa cresti in societatea, acumulezi experienta, si devii cineva, dar altii se inhibeaza si raman la acelasi nivel mereu.
In ziua de azi, televizorul, reclamele, revistele, si alte surse mass-media ne impun noi modele, noi stereotipuri, noi gusturi. Fara sa observam incepe sa ne placa ceea ce ne da oamenii din jur, incercam sa ne adaptam acestor conditii pentru a fi acceptati in societate, incepi sa te validezi subconstient.
Ca exemplu ar fi fetele. Acum sa te gandesti la o femeie perfecta la exterior, cum ar arata ? 1.85 , 90-60-90, bruneta/blonda, ochi mari, buze mari si moi, nasuc drept, figura de model si bla bla. Si de ce noi credem ca asta e frumos ? V-ati intrebat ce ar fi daca in loc de fete slabute si inalte, pe coperta revistelor ar incepe sa pune asa fete :

Si la televizoare, in internet ar incepe sa reclameze diferite produse, doar femei d-astea care in trecut se considerau divine si intruchiparea frumusetii, atunci ce ar fi ? La barbati ar incepe sa se dezguste cand o sa vada vreo femeie gen "Angelina Jolie" si sa simpatizeze tipe ca in pictura... iar femeile ar incepe sa se adapteze sub stereotipul dat pentru a fi acceptati de barbati, de oamenii din jur. Asta nu inseamna ca gata, trebuie sa fugi dupa fete pline ca in imaginea de mai sus, asta inseamna ca trebuie sa-ti dai seama ce vrei tu, si nu altii...

Programarile sociale sunt prezente nu numai in femei si barbati, dar PESTE TOT, incepand de acasa cum te scoli dimineata si pana ajungi seara obosit acasa si te culci.

Am inclus si o parte din filmul "Fight Club" cu Brad Pitt, ascultati ce zice :
http://www.youtube.com/watch?v=nQHT376P2qI

As putea scrie foarte multe exemple, dar cred ca mi-ar lua toata noaptea. Cel mai bine ar fi sa intelegi singur ce vrei de la viata, incotro o iei, de ce faci anume asa, si daca iti place intradevar ce faci, nu o faci doar de dragul celorlalti, ca trebuie, sau ca asa va fi mai bine. Fiindca "asa ca trebuie" nu o sa se termine cu prea bine, fiindca e construita pe baza acestor programari, care tie pur si simplu poate sa-ti fie sila mai tarziu, dar drum inapoi nu mai ai...

Incearca sa intelegi ce iti place sa faci, cum iti place tie sa faci, si de ce? Vezi, te duci la sala sa-fi bagi volum in muschi, pentru ce? fiindca asta le place fetelor ? si vor fi mai atrase de tine ? Gresit! Ceea ce-ti pare ca le atrage le respinde, iar ceea ce-ti pare ca le respinde, le atrage. Daca nu ai 2 capuri, sau ai 3 maini atunci poate ar fi problema. Daca nu , atunci ar trebui sa intelegi, te duci la sala fiindca tu VREI ? sa arati mai bine, te vei simti mai bine in asa corp, sau le vor place celor din jur cum arati? . Dar nu complica prea mult lucrurile cand zic sa analizezi asa mult, incearca sa vezi totul de la radacina, sa vezi de unde vin dorintele tale, si daca observi cum te-ai bagat si te conduci dupa anumite modele, incerci sa-ti impui o anumita atitudine sau stereotip, opreste-te, mediteaza, inspirat adanca in piept si incearca sa spargi aceste reguli si sa iesi din tipare.

marți, 4 mai 2010

Ce e charisma? Ce inseamna lider?


Dupa parerea mea, asa ceva ca charisma nu exista. Oamenii nu stiu cum sa descrie ceva care nu are o oarecare integritate si stabilitate, astfel ei zic ca acea persoana este "charisma"-tica. Daca iti rezervi un timp si incepi sa-i analizezi, observi ca ei toti au o trasatura mare si comuna... Ei au un FRAME (un punct de vedere, o pozitie) atat de puternic incat oamenii care il inconjoara sunt atrasi in lumea, in realitatea lui. Orice ar face ei reflecta un FRAME foarte evidentiat, care contureaza orice actiunea a sa in realitate lui individuala. Ei tind sa-si implimenteze caracterul, opinia sa intr-o problema pusa in discutie. Iar toti cei care participa la discutii ii respecta strict regulile realitatii lui. Ei se trateaza pe sine cu o subiectivitate si integritate insa ei nu vor lasa sa treaca privirile sau vorbele rele despre ei, care exprima nerespect, ba chiar ajung sa fie pedepsiti...
Deobicei liderii sunt acele persoane care reusesc sa-si implimenteze regulile sale intr-un grup social, ii face pe ceilalti sa le urmeze in strictete, dar pentru a nu fi umiliti, el ii ofera la fiecare libertatea de a se exprima.

Dar, daca luam din radacina, toate acestea sunt instincte animaliere, care au pus baza acestor categorii sociale si au facut sa existe asa ceva ca grupuri, lideri, sclavi, comunitati etc.

Iar pentru barbati le-ar fi interesant ca intrun grup social, in majoritatea cazurilor femeile sunt destinate lider-ului...Asta tot e un instinct animalic, care se caracterizeaza prin gena care raspunde de instinctul de a transmite informatia ereditare si de al face cat mai perfect prin a alege cel mai bun "exemplar" al sexului masculin, care in 99% cazuri e liderul, sau cel ce conduce pe ceilalti.

Sunt multe exemple de oameni renumiti charismatici, de aceia si au ajuns cu acest status, fiindca au reusit sa-si implimenteze propriul FRAME intr-o societate atat de mare, ca a cuprins tari intregi, si a cucerit atatea inimi.

Pentru a dobandi acel status de lider ai nevoie de mai multe calitati ca responsabilitate, generozitate, modestie, politete, maniere bune etc si vointa sau puterea care impreuna cu lipsa de frica te pot ajuta sa ajungi acolo unde ai pus marcajul. Dar, desigur ca in oricare situatie , sunt exceptii a liderilor sau a oamenilor cu charisma puternica. Un exemplu de charisma "negativa" ar fi Hitler.
Ce inseamna "charisma negativa"? Deci e acelasi FRAME minus toate trasaturile de mai sus cu exceptia responsabilitatii, obiectivitatii si subiectivitatii.
Multi il detestau, il numeau de rau,a facut numai rau in lume pentru unii, bine pentru altii... dar toti il stiu pe el de rau, ca a fost un nebun istoric... Ok, dar anume el a avut pe timpurile celea cele mai multe femei si cei mai multi fani. Exista chiar si un film documentar.

sâmbătă, 1 mai 2010

Cele mai intalnite 8 scuze si solutiile la ele !


Nu e usor sa luam de la viata tot ceea ce ne dorim. Sunt momente in care esecurile vin unul dupa altul si asta mai ales la inceput, cand nu avem experienta. Chiar daca nu avem nimic de pierdut, ne temem sa patrundem in necunoscut, sa iesim din zona noastra de comfort. Multi ani am mers zi de zi la scoala si am facut ceea ce ni s-a spus sa facem. Am avut un program fix si fiecare pas ne-a fost dirijat de catre profesori si parinti. Noi am fost doar niste cutii din carton in care zeci de “educatori” au turnat informatie mai mult sau mai putin utila. Dar oare cati dintre noi ne dorim cu adevarat sa fim ceea ce acesti educatori ne-au bagat pe gat? Am fost invatati sa scriem CV-uri, sa fim angajatii perfecti, sa speram la o promovare odata la cativa ani, sa ne multumim cu acel salariu, sa ne intemeiem o familie, sa luam un credit pentru un apartament si sa platim rate intreaga viata. Oare asa arata viata pe care o visam? Insa noi am fost programati ca niste mici robotei inca de pe bancile scolii. Iar cand intram in lumea reala alergam cu frica spre cei ce ne ofera un job, tinandu-ne cu unghiile de orice slujba ce ne acopera cheltuielile lunare de baza. Ne e frica sa ne ridicam pe propriile picioare, stam mereu sub aripa angajatorului, asteptand cu nerabdare sa ni se dea instructiuni si target-uri.

Daca privim cu atentie ce au in comun toti cei ce traiesc in mediocritate, zi dupa zi, vom observa ce anume ii tine acolo, ce anume ii face sa renunte inca dinainte de a incepe o schimbare, o evolutie: SCUZELE. Daca ne e lene sa ne facem de mancare, preferam sa spunem ca nu ne este foame. Poate ca o va face altcineva pentru noi si ne-o va servi sau poate ca ne vom multumi cu o felie de paine cu unt cand chiar nu vom mai putea rabda. Absolut orice initiativa, fie ea si geniala, poate fi distrusa invocand zeci de scuze. Acesta este motivul pentru care multi oameni inteligenti, cu idei foarte bune, isi rateaza vietile facand zeci de ani lucruri care nu le plac si in care nu cred. Le este frica sa actioneze, sa riste, sa incerce. Ei isi gasesc mereu scuze.

Cele mai frecvente 8 scuze in dezvoltarea personala:
1.) Sunt prea tanar sau prea batran
2.) Nu sunt suficient de inteligent
3.) Nu am nici un ban
4.) Nu sunt sanatos
5.) Nu sunt facut pentru a fi lider
6.) Nu am nimic de oferit
7.) Nu am timp
8.) Nu vreau sa pierd

1) Sunt prea tanar sau prea batran
Perioada productiva a unui om, adica perioada in care acesta face ceva cu viata lui porneste de la varsta de 20 de ani si merge pana pe la 70 – 75 de ani. Avem deci la dispozitie peste 50 de ani pentru implinirea tuturor asteptarilor noastre de la viata. O persoana de 45 de ani este abia la mijlocul drumului. Daca ai implinit deja 50 de ani, mai ai inca 20 de ani la dispozitie. Daca ai 30 de ani si nu ai realizat absolut nimic pana acum, mai ai 40 de ani la dispozitie, adica 80% din totalul perioadei in care tu trebuie sa te dezvolti. Sunt mii de oameni care si-au schimbat complet modul de gandire la 50 de ani si care au reusit sa-si materializeze cele mai marete visuri. Avem varsta pe care o simtim! Sunt o multime de oameni de afaceri de 60 sau 70 de ani ce duc o viata de zece ori mai activa si mai implinitoare decat multi tineri de 20 de ani.

Sunt tineri care desi au o inteligenta cu mult peste media adultilor nu au curajul sa incerce. Nu actioneaza, nu incearca sa-si materializeze ideile si dau vina pe varsta. Spun ca nu-i ia nimeni in serios, ca nu au nici o sansa, ca sunt ridiculizati datorita lipsei lor de experienta. Adevarul e ca nicaieri in lume varsta biologica nu se va afla in fata eficientei. Daca un tanar are potential, entuziasm si persevereaza intr-un domeniu, are toate sansele sa depaseasca o multime de adulti cu experienta. Sunt multi directori foarte tineri ce au ca subordonati oameni cu mult mai invarsta decat ei. Pentru ca sunt eficienti. Daca oferi ceva util si valoros, vei reusi indiferent de varsta pe care o ai.

2) Nu sunt suficient de inteligent
Priveste cati profesori cu merite deosebite in cariera lor o duc de pe o zi pe alta straduindu-se sa traiasca dintr-un salariu de doi bani. Priveste cati cercetatori muncesc o viata intreaga pentru nici 500 de eur pe luna. Ei sunt inteligenti, au un IQ peste medie. Priveste cati oameni de succes nu sunt in stare sa lege o fraza de la un capat la altul. Multi oameni de afaceri fac investitii in domenii despre care nu stiu absolut nimic, insa au capacitatea de a mobiliza si motiva o echipa de experti alaturi de care va castiga batalia finala. Am vazut multi directori fara studii superioare ce au doar subordonati cu studii superioare. Ei nu sunt experti, nu sunt mai inteligenti decat restul insa ei stiu ce sa faca cu inteligenta pe care o au, fie ea si limitata.

Dintre un om mai putin inteligent dar care duce multe lucruri marunte la capat si un om inteligent dar care nu-si foloseste inteligenta intr-un mod productiv, va avea succes cel mai putin inteligent. Majoritate oamenilor nu-si folosesc nici macar 2% din inteligenta de care dispun pentru dezvoltarea lor personala. Prefera sa se vanda ieftin unui angajator si sa stoarca acesta toate roadele inteligentei lui.

3) Nu am nici un ban
Nu avem nevoie de bani pentru a evolua. Un om cu experienta si sigur pe fortele lui, chiar daca a fost bogat si si-a pierdut toti banii, o poate lua de oricand de la inceput si sa ajunga iarasi bogat in cel mai scurt timp. Pentru ca el stie ce trebuie sa faca; a avut in viata sa zeci de esecuri si acum stie ce merge si ce nu merge, e centrat si are o viziune obiectiva si clara a lucrurilor. Un om fara experienta, chiar daca dispune de multi bani, ii va pierde in afacerile pe care le va incepe. E bine sa pornesti de la o scara mica, astfel incat sa pierzi putini bani la inceput. Orice om isi poate aduna din salariul sau suficienti bani pentru asi deschide un PFA (persoana fizica autorizata) intr-un domeniu in care se pricepe si sa-si faca simtita prezenta pe internet printr-un site. Sunt enorm de multe oportunitati care vor aduce experienta necesara si care nu necesita multi bani. Iar daca scuza e ca nu exista nici acei 100 – 200 eur necesari, intr-adevar nu se mai poate face nimic deoarece inseamna ca omul respectiv nu e dispus sa faca absolut nimic pentru a evolua si astepta sa-i pice totul din cer.

Cea mai eficienta metoda este angajarea temporara si demararea unei mici afaceri folosindu-ne de o parte din castig. Daca pierdem, mergem mai departe. Acum, datorita internetului, este mult mai usor sa te faci auzit si pentru aproape orice ai de oferit, se va oferi un client sa cumpere.

4) Nu sunt sanatos
Oare cati din oamenii de succes ai lumii sunt complet sanatosi? Nimeni nu e complet sanatos. Sunt oameni care lucreaza de dimineata pana seara si sunt bolnavi de inima, le lipseste un picior sau au boli extrem de grave. Daca poti sa te misti si sa vorbesti, poti face orice. Cunosc un baiat care castiga peste 1500 eur pe luna stand la birou in scaunul cu rotile. E webdesigner.

5) Nu sunt facut pentru a fi lider
Sunt suficiente articole si carti care ne pot modela caracterul. Liderii nu se nasc, ei devin. Trebuie doar sa iesim constant din zona noastra de comfort si sa avem curajul de a tinti sus. Mii de muncitori care au lucrat zeci de ani intr-o fabrica, au ajuns sa aiba zeci de angajati, creandu-si propria lor afacere. Experienta si munca permanenta i-a transformat in lideri chiar daca o viata intreaga au fost simpli muncitori. Liderii sunt acei oameni care au curajul sa iasa din zona de comfort in cautarea propriului lor drum. Liderii sunt acele persoane care evolueaza, observa si analizeaza zi de zi si care isi dezvolta capacitatea de a fi in folosul celorlalti. Daca intelegem care sunt nevoile de baza ale celorlalti si dovedim faptul ca ii putem ajuta oferindu-le sau ghidandu-i spre o viata mai buna, acestia ne vor urma. Primul pas insa consta in constientizarea nevoilor noastre. Doar in acest fel vom putea intelege nevoile celorlalti. E o descoperire continua. Oricine poate deveni lider atata timp cat e dispus sa evolueze in fiecare zi.

6) Nu am nimic de oferit
Suntem fiinte sociale si intr-o societate castiga acela care este cel mai capabil sa recunoasca si sa satisfaca nevoile celor de langa el. Poate ca vinde masini, construieste case sau ofera prajituri minunate in patiseria sa. El aduce beneficii societatii, aduce niste servicii sau produse de care oamenii au nevoie. Nu putem avea succes daca nu avem nimic de oferit. Insa partea buna consta in faptul ca fiecare om are un talent, o pasiune descoperita sau doar potentiala, o activitate care i-i face placere. Daca nu ai descoperit-o pana acum, nu e nici o problema. Pentru acest lucru niciodata nu este prea tarziu. Insa trebuie sa cautam mereu in noi ceea ce ne place sa face, iar cand am descoperit, nu mai avem de facut decat sa dezvoltam acele aptitudini si sa le valorificam. Cu cat vom putea veni mai mult in folosul oamenilor, cu atat vom avea mai mult succes.

7) Nu am timp
Sa ne gandim la un lucru. Ce e mai important pentru noi in viata? Traiul comfortabil si caldut cu care suntem obisnuiti de multi ani si care ne ofera o oarecare stabilitate si continuitate sau descoperirea intregului nostru potential? E mai important sa ramanem asa cum suntem acum pana la sfarsitul vietii sau este mai important sa ne dezvoltam in incercarea noastra de a ne atinge limitele? Ramanem pe loc si asteptam sa murim sau ne aventuram in necunoscutul vietii experimentand noi si noi mistere? E mai bine pentru noi sa ne inchidem intr-o camera sau sa daramam toti peretii si sa zburam liberi? Vrem sa supravietuim sau vrem sa traim din plin?

Se pare ca adevarata viata nu e compatibila cu plafonarea. Adevarata viata e descoperire, aventura, mister si evolutie, experienta! Deci intrebarea corecta nu este “Oare mai am timp si de autodezvoltare?” ci “Oare imi mai permit sa pierd timpul cu lucruri care nu-mi aduc nici o evolutie?”.

8.) Nu vreau sa pierd
Nici o pierdere nu e mai dureroasa decat pierderea anilor in care nu am facut nimic pentru noi, in care nu am avut experiente noi si in care nu am progresat. Ne uitam uneori in urma si ne doare faptul ca nu am stors de la viata tot ceea ce puteam stoarce pana acum, ca nu am profitat de cate ori am fi putut profita. Oare cum va durea cand vom avea 70 de ani? Mai avem multe lucruri de trait, nu mai e timp de pierdut. Ca pierdem un examen, niste bani, un job, astea nu inseamna nimic. Insa sa pierdem oportunitatile pe care viata ni le asterne zi de zi in cale… acestea sunt adevaratele pierderi. Dezvoltarea personala presupune si esecuri, presupune si pierderi; insa daca acestea aduc experienta si o viziune mai clara, nu mai putem vorbi despre o pierdere, ci despre cel mai mare castig al nostru. Doar asa putem progresa, daca riscam totul pentru visul nostru.
Блогун - монетизируем блоги

De ce avem "deja-vu" ?


Din franceza "deja vazut" sunt niste evenimente din viata care se caracterizeaza printr-o senzatie ca am mai trecut prin o situatie identica, sau ca se repeta din nou. E doar o iluzie a creierului. Dupa mai multe cercetari stiintifice facute, au ajuns la concluzia ca deja-vu apare atunci cand o situatie care se intampla in prezent se suprapune cu alta din trecut. Elementele ambelor situatii se intersecteaza, si se declanseaza o senzatie de familiaritate.

In urma unui eveniment, constientul retine anumite fragmente care sunt preluate de subconstient, deoarece constientul le-a considerat de prisos, le uita. Cand apare o alta situatie, subconstientul observa un element asemanator cu prima si declanseaza intregul fragment, care se suprapune cu ceea ce vede constientul, insa situatiile pot fi total diferite, si apare asa o senzatie ca am mai trecut prin asta.

vineri, 30 aprilie 2010

Flirtul si limbajul corpului



Statisticile difera dar majoritatea specialistilor spun ca ne ia intre 90 de secunde si 4 minute pentru a decide daca ne pasioneaza cineva - si oricat ne-ar placea sa credem ca totul porneste de la aceasta prima impresie, nu este chiar asa. Peste 50% din mesajul pe care il percepem de la cineva este din limbajul corpului, 38% din tonul, rapiditatea si inflexiunile vocale si doar 7% este format din cuvintele pe care le spune. Prima impresie Asta nu inseamna ca trebuie sa susotiti despre melci si despre colectia de fluturi mongolieni (astfel de satisfactii vor fi importante mai tarziu), dar asta inseamna ca trebuie sa-ti exprimi sentimentele prin limbajul corpului si celalalt nu se va plictisi incercand sa descopere ce persoana fascinanta esti. Daca nu te-ai simtit niciodata ingrozitor din cauza constiintei de sine, ar trebui sa ti se intample acum. Ca sa devii total paranoic(a), exista un alt gand infricosator. Inainte sa-i adresezi vreun cuvant persoanei respective, tine-ti privirea atintita asupra ei; felul in care mergi si in care stai constituie mai mult de 80% din prima impresie despre tine. Am facut ca totul sa para excesiv dar adevarul este ca aproape fiecare fateta a personalitatii noastre iese in evidenta datorita felului in care ne miscam, stam si privim. Cum putem sti daca trupul nostru emite semnalele corecte si (mult mai important) cum le putem descifra pe ale celorlalti? Lasa-ti corpul sa vorbeasca (si sa flirteze) invatand sa recunoasca... Cinci semnale sexuale ca un barbat flirteaza cu tine Triunghiul flirtului Cand ne uitam la oamenii de care nu suntem apropiati (de exemplu, cu care tratam o afacere), ochii nostri fac o miscare in zig-zag: ne privim ochi in ochi si peste arcul nasului. Cu prietenii, privirea sare de sub nivelul ochilor intr-un triunghi imaginar: ne privim ochi in ochi dar si mai jos, incluzand nasul si gura. Odata ce am inceput sa flirtam, triunghiul devine imens - se largeste cuprinzand toate marginile (intregul corp). Cu cat flirtul devine mai intens, cu atat se va inteti si privirea ochi in ochi - si cu atat mai mult ne vom uita catre gura celuilalt. Daca cineva iti priveste gura in timp ce stai de vorba cu el (ea), este foarte, foarte sexy deoarece nu te poti abtine sa nu te gandesti daca nu cumva isi imagineaza cum ar fi daca te-ar saruta. Ceea ce este exact ceea ce gandeste, daca iti priveste intens gura! Reflectarea Aceasta este ceea ce separa un flirt bun de un mare flirt: nimic nu te va lega mai puternic si mai eficace decat reflectarea comportamentului celuilalt. Pur si simplu, asta inseamna ca faci ceea ce face si celalalt. Daca el va merge mai departe spunandu-ti ceva intim, vei fi pregatita sa-i intalnesti propunerea. Daca se va da putin inapoi sa-si soarba bautura si sa te priveasca in ochi, tu iti vei lua bautura si vei face acelasi lucru. El (ea) va sta cu paharul prins in maini si tu la fel. Teoria care sta la baza reflectarii este ca ne plac oamenii care ne plac pe noi. Daca cineva face ceea ce facem noi, vom simti ca este la acelasi nivel cu noi si ca are aceeasi stare cu a noastra. Doi de nu ai unui singur gand: primul - reflecta doar limbajul corpului care se produce in mod pozitiv; al doilea - incearca sa prinzi esentialul si nu imita niste miscari ca un cimpanzeu la gradina zoologica. Ca o regula generala, asteapta cel putin 50 de secunde pana cand vei incepe sa-i imiti gesturile. Miscarea sprancenelor Cand vedem pe cineva pentru prima oara si suntem atrasi de acea persoana, sprancenele noastre urca si coboara. Daca persoana respectiva ne impartaseste atractia, el (ea) isi va ridica sprancene, ca si noi. Nu ati observat niciodata acest lucru? Nu este de mirare din moment ce totul se petrece in doar o fractiune de secunda! Nu suntem constienti de faptul ca o facem, dar este un gest reprodus in orice cultura de pe pamant. De fapt, unii specialisti sustin ca este recunoscut ca fiind cel mai spontan semn non-verbal cu care ne salutam prietenii, in toata lumea. Un truc poate fi sa privim cu atentie cand ne intalnim cu cineva care ne place. Si mai mult, povesteste-i despre interesul tau fata de gesturile inconstiente, cum ar fi ridicatul sprancenelor pentru doar o secunda: ridica-le in mod deliberat si priveste-l(o) drept in ochi pentru un impact puternic. Insinuarea Arunca o privire pe furis la ceea ce fac mainile si picioarele persoanei care te intereseaza - avem tendinta de a ne indrepta intreaga atentie asupra acesteia. Daca gasim ca cineva este atractiv, ne vom indrepta asupra lui in mod inconstient prin gesturile pe care le facem cu mainile, picioarele, degetele. Inca o data trebuie spus, este un indicator inconstient prin care ne facem cunoscute intentiile. Tot la nivel inconstient, cealalta persoana le va observa fara sa stie cu adevarat de ce o face. Asa ca daca ai pus ochii pe tipul/tipa din coltul camerei, indreapta-ti atentia cu tot corpul in acea directie - chiar daca nu veti avea un contact vizual (ochi in ochi), el(ea) va intelege ca te intereseaza persoana lui(ei). Clipitul Daca unei persoane ii place ceea ce vede, marimea pupilei creste si ochiul incepe sa clipeasca mai des. Daca vrei sa-ti maresti sansele in fata favoritului(ei), incearca sa-l(o) faci pe ace(a)sta sa clipeasca mai des, facand tu acest lucru. Daca persoana respectiva te place, in mod inconstient va incepe sa-si mareasca viteza de clipire pentru a se sincroniza cu tine; ceea ce va va face pe amandoi sa va simtiti atrasi unul de celalalt! Cateva reguli pe care trebuie sa le intelegi inainte de a da fuga la cel mai apropiat bar pentru a exersa toate acestea:

  • niciodata sa nu iei in considerare un gest singular. Sa stai pe scaun cu bratele incrucisate poate insemna ca te protejezi din punct de vedere emotional si excluzi orice contact cu persoanele din jur. Dar, de asemenea, poate insemna ca iti este cu adevarat frig, sau ai avut o zi obositoare si cafeaua nu te-a ajutat deloc!
  • nu trage concluzii pripite pana cand nu urmaresti intregul comportament. Daca cineva are bratele incrucisate si se uita cu asprime si se inclina pe spate pentru a crea cat mai mult spatiu intre el si tine, iar buzele sunt total dezaprobatoare, mai mult ca sigur, acea persoana este in defensiva.
  • cei mai multi experti in limbajul corpului prefera "regula celor patru" - ceea ce inseamna sa urmaresti mai multe semnale care sa spuna acelasi lucru, inante de a avea totala incredere in ele.

Cum sa-ti asiguri o intalnire Daca iti dai intalniri pe internet, iti folosesti cunostintele pentru a-ti aranja o intalnire sau ai apelat chiar la o agentie matrimoniala, merita sa tii seama si de urmatoarele sfaturi:

  • planuieste intalnirea la o cafea sau la masa de pranz, decat la cina. Nu ca ai fi mai in siguranta la lumina zilei, dar in felul acesta nu vei risipi prea mult timp daca vezi ca nu merge. Incearca sa previi orice indepartare nedorita (care se poate transforma in scuza), fiind politicos(oasa) dar fara sa fii molatic(a). Daca nu-ti place persoana respectiva, spune-i deschis: "esti o persoana extraordinara, X, dar din pacate, nu esti ceea ce caut".
  • alege ca loc de intalnire o zona plina cu oameni. Este o idee buna sa va intalniti intr-un loc in care esti cunoscut(a), astfel incat persoana cu care esti sa poata fi identificata. Nu sta la taclale cu chelnerul/chelnerita cu care este evident ca te cunosti.
  • nu invita straini acasa si nu te duce la ei pana cand nu va cunoasteti foarte bine.
  • ai incredere in ce-ti spune instinctul si asculta cu atentie povestea despre fosta relatie a persoanei respective. Are intentii serioase intr-o relatie sau este interesat(a) doar de sex?
  • da detalii despre intalnire mai multor prieteni - unde te vei duce, ora la care va intalniti, numele persoanei respective, numarul de telefon si adresa. Roaga-i sa te sune dupa o ora de la intalnire sa vada daca este totul in regula, suna-i cateva ore mai tarziu ca sa le povestesti cum a fost. Acum iti poti testa cunostintele despre intalniri!