joi, 26 martie 2009

Ambasada Italiei la Chişinău


Sistemul de perfectare a vizelor


Ambasada Italiei la Chişinău depune toate eforturile pentru a începe să presteze cât mai curând posibil servicii consulare cetăţenilor Republicii Moldova. Această declaraţie a fost făcută astăzi, 13 ianuarie, de către Stefano De Leo, Ambasadorul italian în ţara noastră, în cadrul unei întrevederi cu dl Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Şeful misiunii diplomatice italiene a ţinut să precizeze că la moment are loc testarea sistemului de perfectare a vizelor, care presupune simplificarea substanţială a procedurii de obţinere a acestora, inclusiv reducerea duratei de soluţionare a solicitărilor. Conform afirmaţiilor Ambasadorului, modernizarea şi lansarea mecanismului de prestare a serviciilor consulare constituie o preocupare prioritară a Ambasadei, vorbeşte despre gradul avansat al raporturilor moldo-italiene şi se află în consonanţă cu exigenţele moderne ale relaţiilor civilizate dintre state.

Stefano De Leo a afirmat că este la curent cu problemele şi inconvenientele cu care se confruntă la moment cetăţenii moldoveni, dar, totodată, speră la o înţelegere corectă a situaţiei. El a precizat că imediat după ce sistemul va trece cu succes testarea, opinia publică din Moldova va fi anunţată oficial despre începutul activităţii Consulatului italian. Până la momentul respectiv, cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia în continuare de serviciile Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Ambasadorul i-a înmânat Ministrului Andrei Stratan o invitaţie din partea omologului său italian Franco Frattini de a participa la o Reuniune a Miniştrilor de Externe dedicată reformei Consiliului de Securitate al ONU. Interlocutorii au împărtăşit ideea privind necesitatea reformării instituţiilor ONU din perspectiva importanţei deosebite pe care această organizaţie o are pentru consolidarea securităţii în plan internaţional şi mobilizarea eforturilor în vederea confruntării cu provocările globale.

Sursa: MAEIE

Ambasada Italiei la Chişinău a fost deschisă la finele anului trecut şi, începând cu 2 ianuarie curent, urma să elibezere vize pentru moldoveni, însă deocamdată nu face acest lucru. Sediul acesteia este în clădirea pentru oficii Skytower (vedeţi aici) din centrul Chişinăului, vizavi de sefiul principal al ULIM-ului. Astăzi, pe o pagină web a apărut o informaţie neverificată potrivit căreia Italia a renunţat la ideea deschiderii unei secţii consulare la Chişinău, deoarece ar avea probleme cu cetăţenii noştri aflaţi în Peninsula Apeninică

duminică, 22 martie 2009

Dobindirea cetateniei

Cetatenia italiana poate fi dobandita:

Automat

  • Prin nastere din parinte italian: Copilul nascut din tata italian sau mama italiana devine automat cetatean italian;
  • Prin nastere pe teritoriul Italiei::
    • daca parintii sunt necunoscuti sau apatrizi;
    • daca parintii straini nu transmit cetatenia copilului lor;
    • daca minorul a fost abandonat pe teritoriul italian;
  • Prin recunoastere: de unul sau ambii parinti sau ca rezultat al unei declaratii juridice de filiatie a minorului;
  • Prin adoptia minorului;

In baza solicitarii

  1. daca solicitantul este descendent al unui cetatean italian (pana la al doilea grad) el poate obtine cetatenia prin:
    • efectuarea serviciului militar in Fortele Armate italiene;
    • efectuarea Serviciului Civil pentru Statul italian, chiar si peste hotare;

    Sederea legala pe teritoriul Italiei cel putin doi ani inainte de implinire a varstei legala.

  2. daca solicitantul s-a nascut pe teritoriul italian, va primi cetatenia prin:
    • Sederea legala si permanenta pe teritoriul Italiei de la data nasterii pana la varsta adulta.
  3. Prin casatoria cu un cetatean italian si daca sunt indeplinite urmatoarele cerinte:
    • Trei ani de casatorie sau sedere legala pe teritoriul Italiei de cel putin sase luni dupa casatorie;
    • Lipsa sentintelor pentru infractiuni impotriva statului; infractiuni pentru care legea prevede cel mult trei ani de detentie;
    • Lipsa impedimentelor cu privire la securitatea nationala.
  4. Cetatenia italiana poate fi dobandita prin naturalizare daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    • Zece ani de sedere legala in Italia;
    • Resurse financiare suficiente;
    • Absenta antecedentelor penale;
    • Renuntarea, in caz de necesitate la cetatenia initiala.

Daca cetatenia este obtinuta prin casatorie, atunci persoana nu este obligata sa renunte la cetatenia initiala. Daca, insa, cetatenia se obtine prin naturalizare, persoana este obligata sa renunte la prima cetatenie. Pastrarea primei cetatenii este admisa, doar in cazuri bine intemeiate.

Pierderea cetateniei

Pierderea cetateniei italiene poate avea loc:

Automat

  • Incorporarea voluntara in fortele armate ale unui stat strain;
  • Revocarea adoptiei;

Prin renuntare

Redobindirea cetateniei

Redobandirea cetateniei poate avea loc:

Automat

  • La un an de la data stabilirii pe teritoriul italian.

La cerere

  • Serviciul militar in fortele armate italiene;
  • Prestarea serviciilor in cadrul guvernului italian, chiar si peste hotare;
  • In baza declaratiei femeii care a pierdut cetatenia italiana prin casatoria cu un strain, daca casatoria a avut loc inainte de 1 ianuarie 1948.

Solicitarea cetateniei italiene (fie prin casatorie sau prin naturalizare) trebuie sa fie efectuata prin completarea unui formular specific, disponibil la prefectura — Oficiul Teritorial al Guvernului.

Daca solicitarea este respinsa, persoana poate introduce petitie impotriva deciziei, la Tribunalul Administrativ Regional, timp de 60 de zile de la data notificarii sau catre Presedintele Republicii Italiene, timp de 120 de zile de la instiintare.

Iesirea

Expulzarea

Expulzarea poate fi:

  1. Administrativa: Expulzarea are loc prin decret, imediat aplicabil, chiar daca persoana face apel. Apelul impotriva expulzarii trebuie depus la Curtea unui Judecator, sau la misiunea diplomatica si consulara italiana din tara de resedinta a persoanei expulzate. Apelul trebuie depus timp de 60 de zile de la data expulzarii. Curtea trebuie sa decida in decurs de 20 de zile de la depunerea cererii de apel.
  2. Expulzarea ca masura de securitate: Judecatorul poate ordona expulzarea unui strain care este condamnat pentru infractiuni prevazute in Codul Penal italian.

    Autoritatile judiciare informeaza Questura si autoritatile consulare referitor la sentinta finala pentru a identifica strainii si a pune in aplicare decizia de expulzare.

  3. Expulzarea ca sanctiune care substituie detentia. Cand un judecator intentioneaza sa pronunte pedeapsa cu inchisoarea de pana la doi ani si nu exista posibilitatea de suspendare a acesteia, el poate decide de a substitui pedeapsa inchisorii cu expulzarea, care ar dura cel putin cinci ani.

Persoana expulzata nu poate intra pe teritoriul Italiei, cu exceptia cazului cand acesta are o autorizatie speciala din partea Ministerului de Interne. In cazul nerespectarii termenului de interdictie, imigrantului ii va fi aplicata pedeapsa inchisorii de la sase luni la un an. In acest caz imigrantul va fi expulzat la sfarsitul detentiei prin escorta politiei.

Interdictia de intrare in tara e stabilita pe o perioada de zece ani.

Strainul care a parasit teritoriul national si este parte vatamata sau a initiat procedura penala, are dreptul de a intra in Italia pentru a lua parte la proces si a-si exercita dreptul de aparare. Strainul poate solicita autorizatia de intrare la misiunea diplomatica italiana.

Procedura de solicitare a azilului

Strainii pot depune cererea de solicitare a azilului la oficiul politiei de frontiera, sau la Questura, din momentul intrarii pe teritoriul italian.

Politia de frontiera, inainte de a permite solicitantului de azil sa stea pe teritoriul italian, verifica daca nu exista motive pentru a-i interzice intrarea.

Apoi, solicitantii de azil sunt invitati sa aleaga un oras unde ar dori sa stea si sa inceapa procedura de azil la Questura locala.

Daca strainul se afla deja pe teritoriul Italiei, solicitarea trebuie depusa timp de opt zile de la intrare. Aceasta perioada poate fi depasita, daca solicitantul de azil dovedeste motivele intarzierii.

Daca responsabilitatea Italiei de a evalua solicitarea nu a fost inca stabilita, Questura elibereaza un permis de sedere temporara, cu durata de o luna, care contine inscriptia "Conventia de la Dublin" din 15 iunie 1990.

Daca responsabilitatea este stabilita, solicitantul de azil obtine un permis de sedere temporara, care contine inscriptia "Solicitare de azil". Permisul are durata de trei luni si poate fi reinnoit pana Comisia teritoriala respectiva decide asupra cererii.

Permisul permite detinatorului sa circule liber pe teritoriul Italiei. Acest permis, de asemenea, acorda posesorului dreptul de inscriere in Sistemul National de Sanatate si cazarea in centrele de receptie. Solicitantii de azil nu pot sa intreprinda activitati de munca.

Decizii privind cererea de azil

Solicitantul de azil poate face apel impotriva deciziei de a transmite solicitarea altui stat la Tribunalul Administrativ Regional, timp de 60 de zile. Solicitantul are posibilitatea de a face apel la Consiliul de Stat, in cazul in care Tribunalul confirma decizia, sau la Presedintele Republicii, timp de 120 de zile dupa instiintare. Daca apelul este admis, Comisia Teritoriala va examina solicitarea de Azil.

Apelul impotriva deciziei Comisiei Teritoriale trebuie sa fie facut in termen de cincisprezece zile, la Curtea responsabila pentru aceasta regiune (tribunale in composizione monocratica); de asemenea, poate fi facut din strainatate la autoritatile consulare si diplomatice italiene.

Apelul nu suspenda ordinul de a parasi teritoriul italian. Solicitantul de azil, poate, sa solicite Perfectului autorizarea de a ramane in Italia, pana cand va fi informat despre rezultatul apelului.

Acceptarea solicitarii de azil

Daca Comisia Teritoriala recunoaste statutul de refugiat, va transmite Questurii un certificat prin care se cere eliberarea permisului de sedere de doi ani pe motive de azil. Impreuna cu acesta se elibereaza un document de calatorie valabil pentru statele straine, cu exceptia statului de origine a solicitantului.

Refugiatul beneficiaza de un tratament distinct in ceea ce priveste

  • Serviciul militar, care nu este obligatoriu;
  • Dobandirea cetateniei italiene: refugiatii pot obtine cetatenia in cinci ani dupa recunoasterea statutului lor;

Respingerea solicitarii de azil si consecinte ale acesteia

Questura este responsabila pentru instiintarea solicitantului de azil referitor la respingerea solicitarii pentru recunoasterea statutului de refugiat. Strainul trebuie sa paraseasca teritoriul timp de 15 zile de la data instiintarii. Daca solicitantul de azil nu paraseste teritoriul in termenul stabilit; Prefectul va emite un ordin de expulzare.

Totusi, Questura poate elibera un permis de sedere pe motive umanitare, daca in tara de origine exista pericolul discriminarii si limitarii libertatii.