luni, 18 februarie 2013

După ce a programat o mega-conferinţă de presă pentru data de 20 februarie, Sony tocmai a dat publicităţii o serie de 3 filmuleţe în care detaliază evoluţia unora dintre cel mai de succes produse ale sale.
Sony dă indicii privind lansarea iminentă a consolei PlayStation 4Sony dă indicii privind lansarea iminentă a consolei PlayStation 4

Confirmând aşteptările publicului, Sony pune în centrul atenţiei consola Play Station, ilustrând evoluţia sa de-a lungul unei istorii de 10 ani şi progresele aduse de fiecare nouă generaţie în privinţa experienţei de joc şi calitatea scenelor 3D generate. Aluzia este cât se poate de simplă: anul 2013 aduce un nou salt evolutiv, ce se va produce chiar săptămâna aceasta, în data de 20 februarie.
Din informaţiile încă neconfirmate prin canale oficiale, aflăm că noua consolă PlayStation 4 utiliează hardware AMD.  Configuraţia pare să fie formată dintr-un APU AMD cu CPU octo-core şi GPU din seria AMD Radeon HD 7000, ajutat de 4 sau 8 GB memorie RAM.
Urmaşul consolei PS3 lansate în luna martie 2007 şi vândută până acum în mai mult de 70 milioane exemplare are la bază o arhitectură mult mai apropiată PC-urilor desktop decât predecesoarea sa. Noua consolă PS4 va putea rula jocuri DirectX 11 la un nivel de calitate mult superior generaţiei pe care o înlocuieşte, păstrând totodată compatibilitatea cu jocurile PS3 lansate până acum.
Dacă nu cumva cei de la Sony au decis să lanseze altceva, consola PlayStation 4 va intra sub lumina reflectoarelor peste doar două zile, dând startul unei noi ere a jocurilor 3D pentru consolă.
duminică, 17 februarie 2013

PlayStation 4 va avea controller cu touchscreen. Imaginea scapata pe internet si confirmata de cel mai important site al gamerilor
Fie ca a fost scapata intentionat, fie ca a ajuns pe internet dintr-un accident, imaginea cu noul controller de la viitorul PlayStation 4 a fost confirmata oficial de Kotaku, unul dintre site-urile de top din gaming.
Imaginea publicata de tabloidul britanic The Sun prezinta in premiera un nou tip de controller, care in locul clasicelor butoane "Start" si "Select" are un touchscreen.

Pana in prezent, in jurul PS4 au aparut mai multe speculatii decat informatii. Noua consola ar putea avea o putere de 10 ori mai mare decat PS3.
 

MWC 2013: Supertablete de la Samsung, ASUS si Sony se lanseaza saptamana viitoare
Mobile World Congress de la Barcelona debuteaza pe 25 februarie, insa evenimentele de presa incep cu doua zile inainte.
Ne asteapta surprize nenumarate la targul de tehnologie Mobile World Congress de la Barcelona, programat sa inceapa pe 25 februarie. Primele produse vor fi prezentate inca de pe 23 februarie, cand incep conferintele de presa si lansarile. 
In domeniul smartphone-urilor, se prespune ca vom vedea primul telefon cu procesor octo-core, dar si alte lansari spectaculoase de la Samsung, Nokia, LG sau HTC.
Targul este dedicat, insa, si tabletelor, nu doar doar telefoanelor. Samsung, ASUS si Sony vor sa impresioneze cu cateva tablete performante, iar japonezii de la NEC aduc in Europa cea mai usoara tableta de 7 inch din lume, care intamplator are un nume care seamana cu al unui oras romanesc.
Daca ar fi sa ne bazam pe lucrurile care se cunosc sau se zvonesc, iata lista celor mai tari gadgeturi:

Samsung

Jurnalistii au primit deja invitatiile de a trece pe la standul sud-coreenilor de la Samsung. Cel mai probabil producatorul nu va aduce la Barcelona smartphone-ul Galaxy S IV, care se spune ca va aparea in martie. Dar asta nu inseamna ca participarea companiei la Mobile World Congress nu va impresionanta.
Pe partea de tablete, este foarte posibil sa vedem Galaxy Note 8.0, cu ecran de 8 inch si sistem de operare Android Jelly Bean. Aceasta ar urma sa aiba un display cu rezolutia 1280x800 pixeli si sa primeasca doua camere, una de 5 MP si o alta de 1,3 MP. Se mai vorbeste de un procesor quad-core la 1,6 GHz si de un S-Pen.
Alte zvonuri spun ca Samsung ar putea aduce doua tablete, una de 7 inch si o alta de 10 inch, ambele cu cuvantul "Tab" in denumire. Ar mai apararea si o a treia tableta, extrem de performanta.

Nokia

S-a zis ca Nokia va aduce la Mobile World Congress de la Barcelona prima sa tableta din istorie, care sa foloseasca Windows 8 RT. Din pacate, se pare ca acesta n-a fost decat un zvon, iar compania finlandeza se va concentra pe telefoane mobile unde asteptam cateva lansari spectaculoase. La editia de anul trecut a Mobile World Congress, Nokia a facut impresie, asa ca ne asteptam ca istoria sa se repete in anul acesta.

Sony

La standul Sony s-ar putea sa vedem noua Xperia Tablet Z, o tableta de 10 inch cu procesor quad-core la 1,5 GHz si sistem de operare Android Jelly Bean 4.1. Gadgetul a fost deja anuntat, asa ca mai mult ca sigur vom avea sansa sa primim specificatiile complete si cateva informatii suplimentare despre produs.

NEC

Japonezii de la NEC, care nu sunt deocamdata foarte prezenti pe piata din Romania, se pregatesc sa faca spectacol la Mobile World Congress de la Barcelona.
Ei au anuntat deja vor aduce cea mai usoara tableta de 7 inch, numeroase smartphone-uri, dar si alte gadgeturi inteligente.
Tableta pe care o vor prezenta cantareste numai 249 grame si are o grosime de 7,9 mm. Pare, asadar, un gadget perfect pentru a fi luat in bagaje. Numele tabletei esteMEDIAS TAB UL N-08D si ea exista deja in Asia. Vom fi cu ochii pe tableta si revenim cu amanunte dupa lansare!
Ce putem sa spunem, deocamdata, este ca arata foarte bine:

ASUS

Si ASUS promite sa aiba un factor "wow" la editia din acest an a Mobile World Congress de la Barcelona. Asteptam cu mare nerabdare sa vedem ASUS FonePad, de 7 inch, despre care se spune ca isi va face debutul la targul de tehnologie din Spania.
Tableta taiwanezilor are procesor Intel, sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean si ecran IPS. Ea va fi echipata cu procesorul Atom Z2420 (Lexington) la 1,2 GHz si tehnologie Hyper-Threading. Memoria RAM va fi de 1 GB.
Cei de la ASUS au scris pe invitatia trimisa jurnalistilor "In search of incredible". Conferinta de presa ce va avea loc pe 25 februarie, in prima zi a MWC 2013. 

HP

Zvonurile spun ca si cei de la HP ar urma sa vina la Mobile World Congress de la Barcelona cu cateva tablete Android care sa aiba Tegra 4 de la NVIDIA.
Ce se stie clar este ca cei de la HP vor sa intre puternic pe piata tabletelor, in acest an. Insa faptul ca primele astfel de lansari se vor petrece la Barcelona, ramane la stadiul de zvon.

Indiferent dacă vorbim de telefoane mobile sau autoturisme, prestaţia actualelor baterii Li-Ion nu mai corespunde necesităţilor celor care le utilizează şi, dacă încercările de a mări capacitatea de stocare sau eficienţăsunt nenumărate, foarte puţine dintre acestea s-au maturizat suficient de mult încât să se materializeze în produse comerciale. O ultimă încercare de modificare a designului bateriilor Li-Ion pare însă promiţătoare, iar autorii ei afirmă că ar putea ajunge pe piaţă în doi sau trei ani.
Bateriile Li-ion actuale folosesc electrozi fabricaţi din oxid de litiu şi cobalt (în cazul anodului) şi carbon (în cazul catodului), acestea fiind cufundate într-o soluţie electrolitică menită să asigure circulaţia ionilor pozitivi de litiu în timpul încărcării şi descărcării. Încercările de înlocuirea cobaltului din anod cu siliciu nu au fost fructuoase până acum, însă o echipa de cercetători din cadrul University of Southern California afirmă că au găsit o soluţie care funcţionează şi care promite mărirea capacităţii şi reducerea timpilor de încărcare.
Încercările de a utiliza siliciul s-au lovit până acum de degradarea fizică plăcuţelor anodului, fenomenul fiind cauzat de deformările repetate ale acestora care survin în timpul ciclurilor de încărcare şi descărcare, ceea ce ducea  în final la distrugerea bateriei. Noua soluţie foloseşte fibre poroase din siliciu care au grosimi de circa 100 de nanometri şi lungimi de câţiva microni, acestea comportându-se similar cu plăcuţele fabricate din acelaşi material, dar fiind mult mai rezistente la stres şi având şi o suprafaţă mai mare, ceea ce permite mărirea vitezelor de transfer a ionilor. Deoarece aceste fire nanometri sunt produse scumpe, echipa din cadrul University of Southern California a experimentat şi cu sfere micrometrice fabricate din acelaşi element, comportamentul acestora fiind similar dar având un preţ mult mai mic şi fiind deja disponibile în comerţ.
Avantajul principal al acestei soluţii este triplarea capacităţii de stocare şi posibilitatea încărcării în intervale de timp foarte scurte, avantaje incontestabile pentru orice produs care foloseşte baterii Li-Ion. În plus, noul design elimină cobaltul, element necesar care era vinovat pentru degradarea capacităţilor de stocare a bateriilor lăsate descărcate sau supraîncărcate.

Acum două zile, Opera Software a anunţat că viitoarele sale browsere vor renunţa la motorul de afişare proprietar Presto în favoarea cunoscutului WebKit. Această schimbare de direcţie îi va permite companiei să-şi concentreze eforturile pentru îmbunătăţirea altor servicii şi tehnologii conexe, iar compania se pare că s-a pus deja pe treabă.
Primul pas făcut după acest anunţ este achiziţia companiei Skyfire Labs, creatoarea unui celebru browser pentru Android şi iOS care, la fel ca Opera Mini, foloseşte procesarea cloud şi oferă o versiune optimizată a paginilor, dar care oferă în plus suport pentru plugin-uri precum Adobe Flash, Silverlight sau Windows Media.
Această ultimă tehnologie de optimizare a fluxurilor video, numită Rocket Optimizer, a fost de altfel şi unul dintre motivele principale achiziţiei. Tehnologia este folosită nu doar de browser-ul Skyfire, ci este licenţiată şi de mai mulţi operatori de telefonie mobilă pentru optimizarea fluxurilor video trimise către abonaţi. Opera afirmă că Rocket Optimizer permite utilizatorilor şi operatorilor sa facă economii de trafic care merg până la 60 de procente, oferind totodată şi ajustarea dinamică a compresiei în funcţie de lăţimea de bandă disponibilă cu un timp de răspuns foarte bun.
Cel de-al doilea produs vizat de Opera este Skyfire Horizon, o platformă comercială pentru distribuţia de aplicaţii şi conţinut media accesibilă direct din browser, norvegienii încercând să extindă propria lor platformă online Opera Web Pass. Conform declaraţiilor făcute, aceste soluţii permit fructificarea unor oportunităţi noi de afaceri, Web Pass fiind folosit, de exemplu, pe teritoriul Malaeziei pentru activarea de planuri de date prepay.
Tranzacţia se va finaliza la jumătatea lunii martie, după plata celor 155 de milioane de dolari, Skyfire Labs urmând să devină o subsidiară autonomă în cadrul Opera Software.